O friptura care sa ti se topeasca in gura. Asta iti doresti de fiecare data cand prepari carne la tava, la tigaie sau pe gratar. Insa pentru asta trebuie sa tii cont de cateva trucuri, astfel incat sa obtii o carne frageda si zemoasa.
Carnea de vita
Indiferent cum prepari carnea de vita, pentru a iesi frageda trebuie sa adaugi putin otet, vin sau zeama de lamaie. Chiar daca o fierbi, este recomandat sa adaugi in apa o lingurita de otet pentru fiecare kilogram de carne.
Carnea de pui
Pieptul de pui este o carne seaca, motiv pentru care multora nu le place. Insa il poti face sa fie fraged si suculent daca bati feliile de carne cu ciocanul de snitele, apoi le condimentezi si le ungi cu putin ulei de masline.
Carnea de porc
Fie ca vorbim despre ceafa, despre pulpa ori despre muschi, carnea de porc este buna atunci cand este frageda si suculenta.
Pentru asta ai nevoie de o marinată pregătită așa: amesteca intr-un bol adanc o jumatate de litru de vin alb sec, 50 ml de ulei de masline, o ceapa rosie taiata rondele, trei catei de usturoi zdrobiti, un morcov si o telina mica date pe razatoare, boabe de piper, 4-5 cuisoare, doua frunze de dafin si o jumatate de lingurita de cimbru uscat. Toarna baitul peste feliile de carne, astfel incat acesta sa le acopere pentru a le putea patrunde bine, si lasa la frigider pana a doua zi.
Un alt mod de fragezire a carnii s-a descoperit a fi congelarea. Congelarea cauzează expandarea şi crăparea fibrelor musculare, rezultând în sporirea frăgezimii cărnii, potrivit unui studiu condus de Universitatea Kansas City. Astfel, autorul studiului, cercetătorul John Unruh, susţine că secretul din spatele unei fripturi fragede este îngheţarea prealabilă a cărnii şi apoi dezgheţarea acesteia, chiar înaintea preparării acesteia.
Potrivit specialiștilor, înainte de a prepara friptura, pregătiţi carnea. Nu puneți carnea din pachet direct in tigaie! În schimb, cel mai bine este să aşezaţi bucata de carne pe o farfurie şi lăsaţi-o acolo timp de 15 minute. Acest lucru va permite proteinei reci să se obişnuiască cu temperatura camerei, reducând riscul de a înnegri friptura la exterior şi de a o usca sau arde, înainte ca interiorul să fie de asemenea preparat. Apoi uscaţi bucata de carne cu ajutorul unor prosoape de hârtie.
După ce carnea s-a fript, lăsaţi-o să se „odihnească”: luaţi friptura de pe foc, aşezaţi-o pe un tocător şi aşteptaţi 5 minute. Dacă tăiaţi friptura prea devreme, sucul acesteia se va revărsa în exterior, în farfurie, în loc să vă bucuraţi de întreaga saovoare.
Ce puteţi aduce în plus faţă de cele de mai sus, pentru o friptură şi mai fragedă, este să amestecaţi într-un bol mic ulei de măsline, sare de mare şi rozmarin proaspăt tăiat mărunt, după care întindeţi amestecul pe tocător. Friptura va prelua aceste arome în timpul etapei de odihnire.
Un al 3-lea mod de a fragezi carnea este cu aparatul de fragezire pentru carne, care poate diferi de la un model la altul. Poate fi un aparat ca cel din imagine cu piston incorporat pentru marinada. Acesta elibereaza marinada prin intermediul a 3 aplicatoare asemenatoare acelor, cu rol de a imbunatati gustul carnii. Acest aparat mai are si 27 lame din otel inoxidabil care curata textura carnii, fragezind-o. Se regleaza in functie de grosimea carnii. Se poate folosi la orice tip de carne.