Socata este o bautura racoritoare acidulata si foarte parfumata obtinuta din florile de soc, o bautura care pe langa efectul racoritor are multiple proprietati, florile de soc fiind recomandate in combaterea mai multor afectiuni: reumatice, digestive (avand efect diuretic si laxativ), respiratorii (fiind eficiente in raceala, gripa si bronsita).

Socata este ideala in curele de slabire, avand efect detoxifiant, ajutand la eliminarea toxinelor din organism.

Ingrediente:

– 10 flori de soc,
– 500 gr zahar sau miere de albine,
– 10 gr drojdie,
– 2 lamai,
– 5 litri apa.

Mod de preparare:

Se pun florile de soc intr-un vas. Se presara deasupra zaharul, apoi se adauga lamaile taiate felii. Zahar puteti adauga dupa propriul gust, mai mult sau mai putin. In loc de zahar, puteti adauga miere de albine.

Se toarna apoi apa, se adauga drojdia diluata cu putina apa, se acopera borcanul si se pune in bataia directa a soarelui.

Daca doriti puteti renunta la drojdie, insa procesul de fermentare va dura putin mai mult, fiindca practic rolul drojdiei este de a grabi fermentarea.

Daca nu adaugati drojdie pentru a avea aciditate, puteti adauga o mana de stafide sau o mana de orez.

Se amesteca de 2-3 ori pe zi si se gusta din cand in cand. Cand a ajuns la aciditatea optima (dupa gustul fiecaruia), se strecoara si se pune in sticle.

In functie de cat este de cald, socata poate fi gata in 2-3 zile. Se pastreaza la frigider.

Daca doriti sa obtineti un delicios vin de soc, lasati sa fermenteze mai mult, aproximativ o saptamana, pana ce socata se va transforma in vin.