Vă prezentăm o rețetă de castraveți conservați cu apă rece. Fără folosirea oțetului sau a acidului citric, obțineți cei mai aromați, crocanți și delicioși castraveți. Aceștia se prepară uimitor de simplu și pot fi păstrați chiar și la temperatura camerei un timp îndelungat.

Chiar dacă în rețeta de mai jos sunt prezentate ingredientele pentru 1 borcan cu volumul de 3 litri, puteți să pregătiți din prima o porție dublă sau chiar triplă. Reușita este garantată!

Ingrediente:

– 2 kg de castraveți,
– 3 crenguţe de mărar,
– 2 frunze de hrean,
– 5 frunze de vișin,
– 1 ardei roșu (la dorință),

– 4 căței de usturoi,
– boabe de piper,
– 1 linguriță boabe de muștar,
– 1 litru de apă,
– 100 g de sare,
– bicarbonat de sodiu (pentru a spăla borcanele).

Mod de preparare:

1. Pregătiţi borcanele în care o să muraţi castraveţii. Le spălaţi bine cu bicarbonat, apoi le clătiţi, după care le ştergeţi cu un prosop uscat.

2. După ce aţi pregătit borcanele, spălaţi şi curăţaţi castraveţii, fără să le tăiaţi capetele.

3. De asemenea, pregătiţi şi restul ingredientelor. Spălaţi crenguţele de mărar, frunzele de hrean şi vişin, ardeiul, curăţati şi tăiaţi rondele usturoiul.

4. Aşezaţi pe fundul borcanelor crenguţele de mărar, frunzele de hrean şi de vișin, după care aşezaţi castraveţii.

5. Băgaţi printre castraveţi şi ardeiul roşu tăiat fâşii, apoi adăugaţi usturoiul şi piperul.

6. Preparaţi saramura. Într-un vas puneţi apa încălzită în prealabil şi sarea. Amestecaţi bine până când se dizolvă sarea, după care puneţi saramura în borcan peste castraveţi, adăugaţi boabele de muştar şi fixaţi bine capacul borcanului.

7. Lăsaţi castraveţii să fermenteze timp de 5 zile. În toată această perioadă veţi observa că un strat alb va acoperi castraveţii treptat, iar saramura se va limpezi.

8. După ce trec cele 5 zile, scurgeți toată saramura cu grijă, adăugaţi apă rece şi scurgeţi din nou. Repetaţi acest procedeu de 2-3 ori, după care umpleţi borcanul cu apă rece, curată, și agitați-l puțin.

9. Fixaţi apoi din nou capacul, iar într-o lună castraveţii vor fi numai buni de servit alături de mâncărurile preferate.

Notă: Dacă capacul s-a umflat, îndepărtați-l și mai adăugați în borcan puțină apă rece. Închideți borcanul cu un capac metalic nou. Castraveții se pot păstra la temperatura camerei, timp de cel mult 3 ani.

Spor la treabă!