Vișinata de casă este o băutură alcoolică românească apreciată de mulți, fiind cunoscută pentru aroma sa fructată și gustul dulce-acrișor. Deși prepararea ei se realizează în etape, rețeta este simplă și rezultatul final merită cu siguranță așteptarea.

Ingrediente (pentru o porție de 5 litri):

– 6 kg vișine coapte,
– 2,5 kg zahăr,
– 1,2 litri alcool dublu rafinat sau vodcă de calitate.

Mod de preparare:

Îndepărtați codițele și frunzele, și spălați bine vișinele, apoi lăsați-le să se usuce complet. Alegeți vișine bine coapte pentru un gust mai bun.

Așezați vișinele în straturi alterne cu zahărul într-o damigeană sau un borcan încăpător. Ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr.

Puteți adăuga și alte arome la vișinata dumneavoastră, cum ar fi scorțișoară, cuișoare sau vanilie.

Acoperiți recipientul cu un tifon curat, permițând vișinelor să respire. Lăsați compoziția la macerat timp de 10 zile, amestecând zilnic pentru a dizolva complet zahărul.

După 10 zile, când zahărul s-a dizolvat complet, adăugați alcoolul dublu rafinat sau vodca și amestecați bine.

Închideți ermetic recipientul și lăsați vișinata la macerat timp de minimum 2 luni (8 săptămâni), ideal 3 luni.

După perioada de macerare, strecurați vișinata prin tifon și turnați-o în sticle sterilizate (nu de plastic!).

Închideți ermetic sticlele și păstrați vișinata la loc răcoros și întunecat. Aceasta își îmbunătățește gustul în timp, deci cu cât o păstrați mai mult, cu atât va fi mai delicioasă.

Vișinata se poate servi ca atare, ca aperitiv sau digestiv, sau poate fi folosită ca ingredient în cocktailuri. De asemenea, este o băutură delicioasă de adăugat la deserturi, cum ar fi înghețată sau fondue de ciocolată.

Beneficiile vișinatei de casă:

Pe lângă gustul său delicios, vișinata de casă are și o serie de beneficii pentru sănătate. Se spune că ajută la digestie, stimulează pofta de mâncare și are proprietăți antiinflamatoare.

De asemenea, este o sursă bună de antioxidanți, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Consumați vișinata cu moderație, deoarece are un conținut ridicat de alcool. Savurați cu plăcere!