Pe parcursul unei raceli ne confruntam cu tusea seaca si tusea productiva, ambele la fel de sacaitoare. Natura ne ajuta insa cu cateva remedii usor de folosit, pentru ameliorarea tusei.

1. Ghimbir – Ghimbirul este un remediu eficient in tratarea tusei astmatice, avand proprietati antiinflamatoare. Substantele active din ghimbir relaxeaza membrana cailor respiratorii, reusind sa combata si sa previna tusea.

Fierbe cateva felii de ghimbir in apa, opreste focul, acopera recipientul cu o farfuriuta si lasa-l cateva minute. Consuma apoi ceaiul indulcit cu miere, dar si cu un strop de zeama de lamaie.

2. Hrean – Sezonul rece este unul dintre cei mai mari dusmani ai sistemului imunitar, insa multi specialisti recomanda hreanul drept un antibiotic natural si o sursa importanta de calciu, magneziu, vitamina C.

Toate acestea sunt eficiente in lupta cu stafilococii si streptococii dar prezinta si proprietati expectorante. Pentru calmarea tusei, cea mai buna metoda este sa consumati radacina de hrean rasa, in amestec cu mierea de albine.

3. Miere – Pe langa folosirea in combinatie cu ghimbirul sau hreanul, mierea de albine este indicata in cazul tusei pentru proprietatile sale calmante. Mai mult, mierea de albine are aceeasi putere de vindecare ca si dextrometorfanul, un ingredient activ folosit de majoritatea siropurilor impotriva tusei.

4. Lamaie – Multi medici naturisti sunt de acord ca cel mai bun remediu pentru tuse este reprezentat de siropul de lamaie si miere preparat in casa. De exemplu, puteti amesteca sucul de la una sau doua lamai cu doua sau trei lingurite de miere de albine. Siropul rezultat are proprietati calmante dar in acelasi timp si dezinfectante, insa aveti grija sa nu mai consumati nimic cel putin 30 de minute dupa administrarea siropului.

5. Musetel – Inhalațiile cu ceai de mușețel sunt extrem de eficiente în înlăturarea simptomelor răcelii și ale gripei. Elibereză căile respiratorii şi elimină secreţiile nazale în doar câteva minute. Este un remediu ieftin și ușor de preparat acasă, fiind ideal de folosit în cazul tusei acute, rinitei cronice, sinuzitei, bronșitei, virozelor, pneumoniilor, laringitelor și a gâtului uscat.

6. Tei – Amestecat cu bicarbonat de sodiu, ceaiul de tei este folosit pentru gargara si poate trata cu succes amigdalele inflamate si tusea convulsiva. In plus, ceaiul de tei are si un efect usor sedativ datorita substantelor active continute de florile de tei, ceea ce ajuta la calmarea iritatiilor produse de tuse, dar si la combaterea tulburarilor de somn.

7. Ridiche neagra – Indiferent daca tusea care va supara este seaca sau productiva (cu expectoratie), ridichea neagra este raspunsul problemei voastre. Taiati frunzele si in scobitura ramasa adaugati cateva linguri de miere si lasati la macerat peste noapte. De a doua zi, puteti incepe administrarea cu 3-6 lingurite, de preferinta intre mese.

8. Ceapa – Pentru ceai, fierbeti ceapa si adaugati o jumatate de lamaie, cateva frunze de menta si putina miere de albine. Ideal este sa consumati patru cani pe zi. Daca optati pentru siropul de ceapa, trebuie sa stiti ca acesta ajuta si la decongestionarea cailor respiratorii, dar reduce si febra si combate tusea seaca.

9. Muguri de pin – Bogati in tanin si vitamina C, mugurii de pin sunt alegerea naturista ideala in cazul tusei datorita proprietatilor antiseptice si expectorante pe care le ofera. Sunt de asemenea eficienti si in cazul bronsitelor, iar ca administrare, mugurii de pin pot fi prezenti sub forma de ceai sau sirop.

10. Inhalatii cu aburi – Tusea productiva, care produce mucus, poate fi ameliorata cu ajutorul inhalatiilor cu aburi. Fa-ti un dus fierbinte cu aburi din belsug si respira abdominal cat timp stai in baie. Dupa ce iesi din baie, asigura-te ca bei un pahar plin cu apa pentru a preveni deshidratarea.