Consumul unui pahar de apă cu lămâie este unul dintre cele mai sănătoase ritualuri de dimineață. Apa cu lămâie asigură energie și hidratare, dacă este băută imediat după trezirea de dimineață, și cu cel mult 30 de minute înainte de a lua masa.
Apa caldă cu lămâie băută pe stomacul gol are proprietăți diuretice puternice și accelerează metabolismul. Asta înseamnă că te scapă de retenția de apă din organism, îți pune metabolismul în funcțiune și îți ajută corpul să se detoxifice.
Consumul regulat de suc de lămâie crește imunitatea, reduce riscul de boli cardiovasculare și cel de accident vascular cerebral, ajută la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățește calitatea pielii, te ajută să slăbești, favorizează digestia, împrospătează respirația, ajută la prevenirea pietrelor la rinichi, combate durerile în gât.
1. Este o sursă bună de vitamina C
Lămâile sunt bogate în vitamina C, un antioxidant ce ajută la protejarea celulelor de radicalii liberi, care pot duce la îmbătrânire prematură, cât și la apariția unor forme de cancer. Un sfert de cană de suc de lămâie oferă peste 30 la sută din doza zilnică recomandată.
Vitamina C poate reduce riscul de boli cardiovasculare și cel de accident vascular cerebral. Ajută și la scăderea tensiunii arteriale. Un studiu recent a arătat că persoanele cu un nivel scăzut de vitamina C, în special bărbații obezi cu tensiune arterială crescută, au un risc mai mare de accident vascular cerebral.
2. Îmbunătățește calitatea pielii
Vitamina C, care se găsește în această băutură previne formarea ridurilor. Un studiu publicat în revista Societatetii Americane pentru Nutriție a ajuns la concluzia că persoanele care nu au carențe de vitamina C, au un risc mai mic de piele ridată și uscată. Apă cu lămâie ajută și la eliminarea toxinelor de la nivelul pielii.
3. Te ajută să slăbești
Polifenolii din lămâie reduc semnificativ riscul de a crește în greutate. Acest lucru se datorează senzației de sățietate pe care o dă apa cu lămâie, dar și pentru că ajută la arderea grăsimilor.
4. Favorizează digestia
Unii oameni beau apă cu lămâie ca un laxativ, în fiecare dimineață, pentru a ajuta la prevenirea constipației. Un pahar de apă călduță cu lămâie băut dimineața, când te trezești, îți pune în mișcare sistemul digestiv.
În medicina ayurvedică se crede că gustul acru al lămâiei este cel care “pornește sistemul digestiv”, astfel încât alimentele să fie digerate mai ușor. De asemenea, este prevenită acumularea de toxine.
5. Împrospătează respirația
Te-ai frecat vreodată cu o felie de lămâie pe mâini pentru a scapă de un miros de mâncare? Lămâia ajută la neutralizarea mirosurilor. Același remediu dă roade și pentru reîmprospătarea respirației cauzată de consumul de alimente cu mirosuri puternice, precum usturoiul, ceapa sau peștele.
Ca să ai o respirație proaspătă, bea un pahar de apă cu lămâie după mese și pe stomacul gol, dimineața. Lămâia stimulează saliva, ajutând la prevenirea gurii uscate, care duce la respirația urât mirositoare, din cauză că bacteriile se înmulțesc în exces.
6. Ajută la prevenirea pietrelor la rinichi
Acidul citric din lămâi poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. Bea în fiecare zi câte un pahar cu apă, în care ai scurs zeama de la o lămâie. Pentru a da un plus de savoare băuturii, poți adăuga câteva frunze de busuioc.
7. Combate durerile în gât
Lămâia are proprietăți antibacteriene, fiind utilă dacă suferi de infecții ale gâtului. Diluează sucul de la o lămâie potrivită într-un pahar cu apă călduță și fă gargară, de 5-6 ori pe zi.
Cei care suferă de gastrită, arsuri la stomac trebuie să consume cu moderație apă cu lămâie sau deloc.
Un alt efect secundar este erodarea smalțului dinților, pentru că lămâia conține acid citric. Pentru a reduce impactul, se poate folosi un pai atunci când se bea apa cu lămâie. Apoi e bine să vă clătiți gura cu apă.