Curatarea cuptorului este o provocare pentru orice gopodina pentru ca, de obicei, e spatiul in care pregatim friptura, legume si o serie de blaturi si prajituri, toate implicand mai mult sau mai putina grasime.
Ati folosit vreodata un produs de curatat pentru cuptorul plin de murdarie si grasime? Atunci, probabil ca va este cunoscut mirosul chimic si neplacut care este eliberat odata cu acest proces de curatare.
Acest lucru nu poate fi bun pentru sanatatea ta, nu-i asa? Din fericire exista solutii mult mai simple si mai ieftine, dintre care unele sunt chiar mai sanatoase.
1. Bicarbonat de sodiu si peroxid de hidrogen (apa oxigenata)
Se amesteca bicarbonatul de sodiu cu apa oxigenata si putin sapun lichid pentru a forma o pasta groasa, dupa care se freaca pe partile murdare ale cuptorului.
Inainte de a incepe procesul propriu-zis de curatare, este indicat sa lasati aceasta pasta sa actioneze cateva minute, iar apoi sa pulverizati otet. Dupa aceea, puteti sterge cuptorul pur si simplu cu o laveta, burete sau o carpa.
2. Apa fierbinte cu otet alb
Apa fierbinte combinata in parti egale cu otetul alb curata de minune cuptorul. Pune apa la fiert, adauga apoi otet si mentine ametescul pe foc inca 30 de secunde. Ia apoi vasul cu apa si otet, pune-l in cuptor si inchide usa acestuia. Lasati-l sa actioneze cel mult o ora.
Menirea acestui abur cu vapori de otet este mai degraba sa inmoaie murdaria, pe care o poti indeparta mai apoi cu o carpa si cu sapun lichid.
3. Bicarbonat de sodiu si otet alb
Creati o pasta folosind bicarbonat de sodiu si sapun lichid. Daca este necesar, puteti dilua amestecul cu apa pentru a ajuta la omogenizarea pastei. Folositi o carpa sau un burete pentru a freca pasta peste tot cuptorul.
Dupa ce aceasta solutie actioneaza 2 ore, amestecati 1 ceasca de apa cu 1 ceasca de otet alb intr-o sticla cu pulverizator si pulverizati amestecul pe pasta de bicarbonat de sodiu. Lasati-l sa actioneze timp de 30 minute si apoi stergeti-l cu o carpa umeda.
4. Apa fierbinte cu zeama de lamaie
Amesteca putina apa cu zeama de la 2 lamai si pune acest amestec in cuptorul care merge. Asigura-te ca apa incepe sa fiarba, astfel incat vaporii sa actioneze pentru eliminarea petelor de grasime si murdarie. La final, dupa ce cuptorul se raceste, foloseste o carpa umeda pentru a indeparta murdaria.
5. Coaja de portocala si otet de mere
Amestecati otetul de mere si coaja de portocala intr-o sticla cu pulverizator si lasati amestecul sa stea timp de 4 zile, astfel incat sa poata avea efect complet. Apoi presarati praf de copt in cuptor si pulverizati deasupra lui amestecul de coaja de portocale si otet de mere. Lasati-l sa actioneze timp de 20-30 de minute, apoi stergeti-l.
6. Amoniac si saci de gunoi
Pentru a curata tavile de copt, puteti umple o punga de gunoi robusta cu amoniac si apa. Asezati tava de copt in ea pentru a se inmuia timp de aproximativ 1 ora si apoi clatiti bine tava cu apa din abundenta.
Atentie! In momentul in care deschideti punga, folositi o masca sau un prosop impotriva mirosului.