Butașii de trandafiri nu se înrădăcinează ușor, dar există câteva secrete, care vă vor ajuta să obțineți rezultatul dorit. Încercați să-i înrădăcinați după metoda descrisă în acest articol, folosind sticle de plastic și nisip.
Tăiați butași cu lungimea de aproximativ 20 cm. Îndepărtați frunzele excesive, lăsând propriu-zis câte 2-3 frunze pe fiecare dintre ei, în partea superioară.
Folosind un cutter ascuțit și decontaminat, realizați 2 secțiuni oblice în partea inferioară a butașului, ca și cum i-ați ascuți baza (ca vârful unui creion). Acest lucru va stimula suplimentar butașul să dezvolte rădăcini.
Realizați orificii pe fundul sticlelor de plastic cu ajutorul ciocanului de lipit sau al altui instrument potrivit și disponibil. Aceste orificii vor contribui la eliminarea excesului de apă.
Puneți nisip obișnuit în sticle. Introduceți butașii prin gura sticlei și înfigeți-i în nisip. Într-o sticlă de 5 litri încap aproximativ 4 butași.
Udați bine nisipul din sticle cu apă stătută.
Acoperiți sticlele cu capacele lor, închizând-le bine. Așezați-le într-un loc în care să le puteți ține pe tot parcursul înrădăcinării butașilor. El trebuie să fie luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui și de curenții puternici de aer. Astfel ați obținut un fel de mini sere pentru butași.
Pe măsura diminuării umidității din sticle (în dependență de condițiile meteorologice), adăugați apă, dar fără exagerări. Peste 10 zile butașii vor elibera primele frunzulițe noi.
Iar peste o lună puteți să-i scoateți din sticle, tăind-o în prealabil și să verificați rădăcinile. Dacă sunt asigurate toate condițiile optime (temperatura, lumina, irigarea la timp), butașii de trandafiri dezvoltă rădăcini puternice și pot fi plantați la locul definitiv.
Spor la grădinărit!