Bicarbonatul de sodiu este un produs natural, ieftin si versatil, care poate fi folosit in multe scopuri diferite, inclusiv in gradina. Iata 10 moduri in care puteti folosi bicarbonatul de sodiu in gradina voastra, pentru a va imbunatati recolta, a va proteja plantele si a va mentine spatiul verde curat si sanatos.

1. Ingrasamant natural

Bicarbonatul de sodiu, in doze mici, poate fi folosit ca ingrasamant. Doar dizolvati 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, 1 lingurita de sare Epsom (sulfat de magneziu) si 1/2 lingurita amoniac alimentar (bicarbonat de amoniu) in 4-5 litri de apa. Se amesteca bine intreaga solutie, apoi se toarna intr-o stropitoare si se uda la radacina.

2. Indulcirea rosiilor

Rosiile pot deveni mai dulci daca solul in care cresc este mai putin acid. Asadar, de ce sa nu faci asta? Presara bicarbonat de sodiu la baza plantei si lasa-l sa se absoarba in mod natural. Cand se vor coace, rosiile vor avea un gust mai dulce si vor fi mult mai bune decat cele cu care esti obisnuit.

3. Stimularea infloririi

Exact cum am ai procedat la rosii, poti folosi bicarbonat de sodiu pentru flori. Anumite flori iubesc un mediu alcalin, asa ca poti presara bicarbonat la baza plantelor. De asemenea, poti amesteca putin bicarbonat in apa cu care uzi florile. Atunci cand vor inflori, florile vor fi mai frumoase si viu colorate.

4. Pesticid

Nu trebuie sa folosesti substante chimice daunatoare mediului, asa ca o alternativa poate fi bicarbonatul. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci 2 linguri de bicarbonat de sodiu cu 1 lingura ulei vegetal si cu 4 litri de apa, in care mai adaugi 3-4 picaturi de sapun lichid ecologic.

Amesteca foarte bine solutia si pune totul intr-un recipient cu pulverizator. Urmatorul pas este sa pulverizezi aceasta solutie pe plante o data la trei zile, pentru a tine la departare insectele daunatoare.

5. Alungarea furnicilor si melcilor

Daca ai probleme cu furnicile, atunci bicarbonatul te va ajuta din nou. O sa ai nevoie de 5 lingurite de bicarbonat de sodiu, 5 lingurite de zahar pudra si o lingurita de apa. Furnicile vor fi atrase de zahar si vor manca, insa bicarbonatul de sodiu le va fi fatal. Pune aceasta solutie pe musuroaiele de furnici si vei scapa in scurt timp de aceste insecte din gradina ta.

Daca nu sunt indepartati la timp, melcii pot distruge plantele. Presarat in jurul plantei, in forma unui cerc, bicarbonatul de sodiu va tine la distanta melcii, dar si alti daunatori, precum omizile.

6. Combaterea mucegaiului

Daca in gradina ta este umezeala, atunci s-ar putea sa te trezesti cu spori de mucegai. Din fericire, bicarbonatul de sodiu este solutia si tot ce trebuie sa faci este sa amesteci 2 linguri de bicarbonat cu 2,5 linguri de ulei horticol.

Toata aceasta solutie trebuie pusa in 4 litri de apa, dupa care o amesteci bine intr-un recipient cu pulverizator. Apoi, pulverizeaza pe plante pentru a le oferi un strat protector impotriva mucegaiului.

7. Testare pH-ul solului

O alta intrebuintare a bicarbonatului de sodiu este pentru a afla pH-ul solului, adica daca pamantul din gradina ta este acid sau alcalin. Pentru a face acest lucru, iti trebuie 2 mostre de sol din gradina, 120 ml de otet si 60 de grame de bicarbonat.

Pune otet intr-o mostra de sol si vezi daca ies bule de aer. Daca se intampla acest lucru, inseamna ca pH-ul solului are o valoare mai mare de 7, adica este un mediu alcalin.

Daca nu se intampla nimic atunci cand pui otet, ia cealalta mostra de sol si amesteca bicarbonatul cu 120 ml de apa. Pune solutia peste a doua mostra de sol si vezi daca ies bule de aer. In acest caz, pH-ul solului este mai mic de 7, adica este un mediu acid.

8. Combaterea buruienilor

Buruienile pot fi combatute folosind bicarbonat de sodiu. Daca acestea cresc printre dalele de pe alee sau in alte locuri, cea mai simpla metoda de a scapa de ele este sa aplici o cantitate generoasa de bicarbonat. Pune si apa pentru a forma o pasta groasa, iar buruienile vor fi tinute la departare.

Atunci cand cultivi varza in gradina, cu siguranta ai probleme si cu viermele de varza. Din fericire, exista o solutie. Amesteca o cantitate egala de bicarbonat de sodiu cu faina si presara totul pe plante. Viermii vor incerca sa manance frunzele de varza, insa acel amestec ii va omori.

9. Neutralizarea mirosurilor neplacute

Daca te-ai hotarat sa faci compost, atunci cu siguranta stii ca pana ce vei obtine ingrasamantul natural acesta va mirosi destul de urat. In cazul in care vrei sa stopezi acest lucru, iti recomand sa folosesti bicarbonat de sodiu pentru a absorbi mirosurile urate si pentru a regla aciditatea compostului. Nu adauga prea mult bicarbonat, pentru ca nu vrei sa incetinesti tot procesul de descompunere.

10. Curatarea mainilor

Acum ca ai terminat munca in gradina, ar trebui sa stii si cum sa iti cureti mainile dupa o zi grea. Cum? Cu bicarbonat de sodiu, bineinteles! Tot ce trebuie sa faci este sa iti uzi mainile, sa pui bicarbonat, iar apoi sa folosesti o perie pentru a curata urmele de pamant.