Dacă auzi un zgomot, sunet sau un fluierat în cap pe tot parcursul zilei, cu siguranță suferi de tinitus. Uneori, aceste zgomote pot fi percepute doar în interiorul capului sau în una sau ambele urechi.

Ce este tinitus?

Tinitus este o percepție a sunetului în urechi care apare odată cu vârsta înaintată, de regulă la persoanele de peste 50 de ani. În unele cazuri sunt afectați și copiii sau adolescenții. Această afecțiune este, de obicei, un simptom al unei probleme de sănătate subiacente, precum pierderea auzului sau vătămarea urechii și se estimează că afectează 1 din 5 persoane.

Care sunt cauzele?

  • vârsta,
  • fumatul,
  • genul (apare mai mult la bărbați decât la femei),
  • zgomot puternic,
  • otoscleroză,
  • înfundarea cu ceară,
  • anumite condiții medicale (tulburarea vaselor de sânge, boala Meniere, leziuni ale capului sau gâtului, tumorile capului și gâtului, hipertensiune arterială),
  • medicamente (antibiotice, diuretice, antidepresive, aspirină, medicamente pentru cancer).

Semne, Simptome

  • zgomote, sunete sau fluierături în una sau ambele urechi,
  • sensibilitate la anumite sunete,
  • probleme de auz,
  • stres, depresie, oboseală (în unele cazuri)

Deși nu s-a descoperit încă un remediu permanent pentru tinitus, unele remedii naturiste pot fi utilizate pentru a reduce severitatea și impactul acestei afecțiuni.

Glicerină și sare

Ai nevoie de 1 pahar mare cu apă, 1 linguriță sare și 1 linguriță glicerină. Amestecă cele 3 ingrediente și pulverizează-ți nările zilnic, de minim 3 ori. Natura salină a acestei soluții ajută la decongestionarea pasajului nazal blocat și poate ajuta la ameliorarea tinitusului cauzat de un lichid suplimentar în sinusuri.

Oțetul de mere

Ai nevoie de 1 pahar cu apă, 2 lingurițe de oțet de mere și, opțional, miere. Amestecă ingredientele și bea soluția. Repetă de 2-3 ori pe zi. Oțetul de mere este capabil să combată orice infecție care contribuie la tinitus și poate face acest lucru grație proprietăților sale antiinflamatorii, antifungice și antibacteriene.

Ceaiul de vâsc

Ai nevoie de 3 căni de apă, 3 lingurițe cu vâsc și, opțional, miere. Lasă vâscul la infuzat în apă peste noapte. A doua zi strecoară, adaugă miere și bea ceaiul la intervale regulate, de 3 ori pe zi. Vâscul ajută la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățește circulația sângelui și în acest fel ajung mai multe substanțe nutritive și mai mult oxigen la urechi.

Uleiul de lavandă

Ai nevoie de bile de bumbac și 2-3 picături de ulei de lavandă. Pe fiecare dintre cele două bile de bumbac aplică câte 2-3 picături de ulei esențial de lavandă și introduce câte una în fiecare ureche. Lasă-le peste noapte dar nu le împinge prea adânc. Repetă în fiecare noapte cel puțin 14 zile. Uleiul de lavandă are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și analgezice.

Uleiul de ricin

Ai nevoie de câteva bile de bumbac și 1-2 picături de ulei de ricin. Toarnă 2 picături de ulei de ricin direct în urechea afectată, sigilează cu biluța de bumbac (cel puțin de 2 ori pe zi). Uleiul de ricin are un conținut ridicat de vitamina E, proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antibacteriene. Ajută la reducerea durerii și a inflamației.

Uleiul de cocos

Ai nevoie de 1-2 picături ulei de cocos. Încălzește uleiul ușor și toarnă 1-2 picături în urechea afectată, minim de 2 ori pe zi. Lasă să fie absorbit în mod natural. Uleiul de cocos are și el proprietăți antibacteriene și antifungice, și poate combate orice infecție din urechi care ar putea fi o potențială cauză a tinitusului.

Ghimbirul

Ai nevoie de 1 cană cu apă fierbinte și jumătate linguriță de ghimbir proaspăt ras. Lasă ghimbirul la infuzat în apă timp de 5-10 minute, strecoară și bea ceaiul cald, cel puțin de 3 ori pe zi. Ghimbirul este un antiinflamator și antioxidant și ajută la ameliorarea durerii și inflamației.

Usturoiul

Ai nevoie de 1 cățel de usturoi și 1 linguriță de ulei de muștar. Încălzește uleiul de muștar într-o tigaie, adaugă usturoiul și prăjește-l, după care lasă-l să se răcească. Strecoară uleiul și pune câteva picături în urechea afectată, lasă-l să acționeze peste noapte. Datorită conținutului bogat de alicină, usturoiul ajută la eliminarea radicalilor liberi care pot agrava tinitusul. Are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene.

Sucul de ceapă

Ai nevoie de 1 ceapă: taie ceapa în două și dă-o pe răzătoare. Stoarce sucul și pune 1-2 picături în urechea afectată. Lasă să acționeze 5-10 minute înainte de a-ți înclina capul. Fă acest procedeul de 3-5 ori pe săptămână. Ceapa este bogată în quercetin, un compus care are proprietăți antioxidante. De asemenea, ceapa are și proprietăți antibacteriene.

Multă sănătate!