Antarctica e una dintre cele mai misterioase regiuni ale lumii, ce ascunde secrete sub stratul gros de gheata. In ultimii zeci de ani, comunitatea stiintifica a depus eforturi pentru a intelege mai bine acest tinut dominat de gheata si animalele ce locuiesc aici.

In fiecare an, Antarctica ofera lumii noi descoperiri si o intelegere mai profunda asupra naturii si a schimbarilor climaterice. Chiar si asa, o mare parte din regiune inca nu a fost explorata, ceea ce ofera oportunitatea cercetatorilor sa exploreze si sa elucideze misterele acestei regiuni greu accesibile.

Iată 6 lucruri uimitoare despre Antarctica pe care nu le stiai:

In anumite portiuni, nu a mai nins sau plouat de 2 milioane de ani

 

Desi pare greu de crezut, unele portiuni ale tinutului inghetat sunt considerate desertice. Aproximativ 1% din aria tinutului nu e acoperita de gheata si aceste portiuni s-ar putea extinde semnificativ in urmatorii ani din cauza incalzirii globale, potrivit Bored Panda.

În Antarctica se gasesc mai multi meteoriti decat oriunde altundeva pe Terra

Potrivit cercetatorilor, numarul meteoritilor ce ating pamantul e la fel pe intreaga planeta, insa clima Antarcticii previne erodarea lor, ceea ce ofera expertilor oportunitatea de a-i gasi. Mai mult, meteoritii sunt mai usor de reperat pe o mare intindere de gheata decat intr-o jungla deasa.

70% din apa dulce a Terrei se gaseste in Antarctica

O statistica ingrijoratoare daca luam in considerare incalzirea globala, ce ar putea distruge permanent rezervele de apa dulce ale planetei. Daca gheata din Antarctica (90% din totalul planetei) s-ar topi, nivelul marilor ar creste cu 61 de m.

Antarctica nu are un fus orar oficial

Foarte putini oameni locuiesc in Antarctica, asa ca regiunea nu a primit niciodata un fus orar oficial. Statiile de cercetare locale folosesc fie fusul orar al tarii din care provin sau cea cu care lucreaza, fie fusul orar al tarilor apropiate, precum Noua Zeelanda si Chile.

În trecut, Antarctica a fost un continent tropical – si poate redeveni unul din cauza emisiilor de dioxid de carbon

Desi pare greu de crezut, acum 52 de milioane de ani, Antarctica era un paradis tropical. Cantitatea de dioxid de carbon din aer era dubla fata de cea actuala, atunci cand temperatura medie era mult mai ridicata. Cercetatorii avertizeaza ca putem atinge acelasi nivel de gaze cu efecte de sera in doar cateva sute de ani daca nu luam masuri drastice pentru a ne proteja planeta.