Dacă te întrebi cum poți să albești rufele, dar nu vrei să deteriorezi țesătura folosind clor, ei bine, există și alte tipuri de înălbitori sau substanțe care elimină petele și care nu conțin clor, substanțe pe care le ai deja în casă.

1. Bicarbonatul de sodiu

Albirea rufelor cu bicarbonat de sodiu este o metodă naturală și eficientă care poate fi folosită pentru a îndepărta petele și a revigora culorile. Separă hainele albe de cele colorate pentru a preveni transferul de culori. Nu supraîncărca mașina, pentru a permite o distribuție uniformă a bicarbonatului de sodiu și a apei calde.

Adaugă 0,5-1 ceașcă mică de bicarbonat de sodiu în compartimentul de detergent sau direct în cuva mașinii de spălat și apoi detergentul de rufe obișnuit sau unul special pentru rufe albe.

Apa caldă ajută la activarea bicarbonatului de sodiu și la îndepărtarea petelor mai eficient. Dacă hainele nu sunt suficient de albe după primul ciclu de spălare, poți repeta procesul.

2. Sucul de lămâie

Sucul de lămâie poate fi folosit pentru albirea hainelor, deoarece acționează ca un agent de albire natural datorită acidității sale. Asigură-te că hainele sunt potrivite pentru înmuierea în apă acidă.

Amestecă sucul de lămâie cu apă caldă în proporție de 1 până la 2 părți suc de lămâie și 3 părți apă. Pune hainele în soluția de suc de lămâie și apă. Asigură-te că hainele sunt complet acoperite de lichid. Lasă hainele să stea în soluție timp de cel puțin o oră.

Pentru rezultate mai bune, poți lăsa hainele înmuiate peste noapte. După perioada de înmuiere, spală hainele în mașina de spălat sau manual, folosind detergentul tău obișnuit.

3. Sarea de lămâie

Sarea de lămâie acționează ca un agent de curățare și albire datorită conținutului de acid citric. Într-un recipient, amestecă 1-2 linguri de sare de lămâie cu apă caldă suficientă pentru a acoperi hainele.

Pune hainele în soluția de sare de lămâie și lasă-le să stea pentru cel puțin o oră sau chiar peste noapte. După înmuiere, spală hainele în mașina de spălat sau manual, adăugând și detergentul de rufe obișnuit

4. Apa oxigenată

Apa oxigenată (peroxidul de hidrogen) este un lichid incolor utilizat ca agent de albire în produsele de curățenie și igienă. Într-un recipient, amestecă peroxidul de hidrogen cu apă caldă. De regulă, se recomandă o proporție de 1 – 2 părți peroxid de hidrogen și 3 părți apă.

Pune hainele în soluția preparată și lasă-le să stea timp de 15-30 de minute. Dacă hainele sunt foarte murdare sau pătate, poți lăsa înmuierea să dureze mai mult. După înmuiere, spală hainele în mod obișnuit, adăugând și detergentul de rufe.

5. Oțetul din vin alb

Oțetul din vin alb, cu o concentrație de 5-9%, poate fi folosit pentru a albi rufele. Acesta ajută la eliminarea reziduurilor de detergent, calcarului și a altor substanțe care pot contribui la îngălbenirea hainelor.

De asemenea, conferă prospețime hainelor și le face mai plăcute la atingere. Asigură-te că hainele sunt potrivite pentru spălarea cu oțet. Materialele delicate sau colorate pot necesita atenție specială.

Adaugă 0,5 – 1 ceașcă mică de oțet în compartimentul de clătire al mașinii de spălat. Poți ajusta cantitatea în funcție de preferințe. Adaugă detergentul de rufe obișnuit. Poți folosi apă caldă sau rece, în funcție de instrucțiunile de pe eticheta hainelor.

Rulează un ciclu de spălare obișnuit în mașina de spălat, având în vedere adăugarea oțetului în compartimentul de clătire. Nu folosi cantități excesive de oțet, deoarece aceasta poate afecta calitatea materialului în timp.