Consumul de fructe de agris are efecte benefice si asupra activitatii cardiovasculare, datorit conținutului de potasiu. El ajută la: cresterea puterii de concentrare, curele de slăbire, cresterea fertilitatii feminine si în protejarea întregului aparat reproducător, datorită proprietatilor antiinflamatorii.

Sfaturi practice de cultivare si îngrijire

Agrisul se va dezvolta bine intr-un loc cu mult soare sau semi-umbrit, avand nevoie de protectie impotriva gerului si a vantului rece.

De asemenea, acest arbust poate fi plantat in orice sol care se dreneaza bine, avand nevoie periodic de ingrasamant natural. Inainte de plantare, curata locul respectiv de buruieni.

Plantele cu radacini pot fi puse in pamant de la finele toamnei pana la inceputul primaverii. In acelasi timp, plantele crescute in recipiente pot fi puse in gradina in orice anotimp, cu conditia sa aiba parte de o vreme favorabila

Puietii de agris trebuie plantati la o distanta de 1,5 metri unul de celalalt. De retinut este faptul ca trebuie evitat solul foarte uscat, cel inghetat sau cel cu foarte multa apa.

In timpul iernii este indicat sa tai orice ramura sau orice varf care s-a uscat sau a degerat din cauza inghetului.

Poti pune o folie de plastic sau din alt material peste arbust in timpul iernii, in cazul in care este foarte frig, pentru a proteja mugurii de inghet, dar si de pasari.

In fiecare primavara, ar fi bine sa imbogatesti solul cu cate 20 de grame de sulfat de potasiu pe metru patrat si ar mai trebui sa adaugi ingrasamant natural sau resturi vegetale la baza plantei.

De asemenea, este indicat sa inlaturi cu mana buruienile care vor creste in jurul tufei de agris.

Acest arbust are unii „inamici” in lumea insectelor, printre care se numara viespea-fierastrau sau paduchele de frunze, dar si unele ciuperci si pasari, care se vor hrani cu fructele sale.

Arbustul poate fi protejat de pasari cu ajutorul unor custi cu plasa special amenajate, iar cat priveste insectele si ciupercile, poate fi utilizat un insecticid sau, respectiv, un fungicid.

Agrisul nu trebuie udat decat daca apar perioade lungi de seceta. In acest caz, ar fi indicat sa uzi arbustii o data la doua saptamani.

Fructele vor fi gata de cules de la inceputul lunii iulie, iar pentru gemuri, placinte ori tarte preparate in casa este bine sa le culegi pe cele care sunt aproape coapte.

Acest arbust fructifer ce creste si se dezvolta sub forma de tufa este usor de cultivat si se poate dezvolta in aproape orice tip de sol, chiar daca prefera un loc expus din plin la razele solare.

Agrisul poate fi plantat intr-o zona aparte din gradina sau poate fi asezat langa un zid al casei, pentru a economisi spatiul dintr-o curte de mici dimensiuni.