Sambata Mare este cea mai importanta zi din calendarul ortodox. Aceasta mare sarbatoare din an vine cu o lista de traditii, obiceiuri, supersitii si lucruri interzise de care toti romanii trebuie sa tina cont.

Traditii si obiceiuri in Sambata Mare

In Sambata Mare credinciosii comemoreaza rastignirea Lui Iisus Hristos si patimile prin care El a trecut pentru mantuirea oamenilor. Tot sambata, seara, credinciosii trebuie sa ia lumina sfanta venita tocmai de la mormantul sfant din Ierusalim.

„In mormant cu trupul, in iad cu sufletul ca un Dumnezeu, in rai cu talharul si pe tron impreuna cu Tatal si cu Duhul ai fost, toate umplandu-le, Acela ce esti necuprins Hristoase, Dumnezeule!”- Taina Sambetei Mari.

Nu este bine sa dormi ziua, in timpul Sambetei Mari. Se spune ca acum se deschid cerurile Domnul poate vedea inlauntrul fiintelor, iar dorintele pe care ti le pui se vor implini.

Daca te impiedici cand e slujba de Inviere, se spune ca vei avea un an greu si plin de incercari.

Traditia romanilor de a-si cumpara ceva nou de Paste este una foarte veche. Se spune ca la fel ca apa, hainele au un rol purificator. Traditia spune ca este bine ca la slujba de Inviere, oamenii sa poarte haine noi.

Mielul nu lipseste de pe mesele romanilor de Paste. Iisus Hristos a fost numit ”Mielul lui Dumnezeu” atunci cand s-a rastignit pentru mantuire.