În majoritatea familiilor există obiceiul ca operațiunea de curățenie generală să se realizeze la sfârșit de săptămână. Există momente când curătenia dă gospodinelor multe bătăi de cap, necesitând investitii în materie de timp, bani si răbdare. Pentru a usura acest proces, trebuie să stii că ajutorul vine chiar din bucătarie.
1. Tapițeria
Dizolvați bicarbonatul de sodiu în apă caldă și ștergeți mobila și tapițeria; veți scăpa de pete și de mirosurile neplăcute. După 15 minute aspirați-l și bucurați-vă de prospețime.
2. Fierbătorul
Din toate vasele, fierbătorul este probabil cel mai murdar în interior din cauza depunerilor de calcar. Cea mai simplă și mai accesibilă modalitate de a curăța fierbătorul este, la fel, cu ajutorul bicarbonatului.
Pentru a curăța fierbătorul umpleți-l cu apă, turnați 1 lingură de bicarbonat în apă, fierbeți apa, apoi lăsați-o la foc minim timp de 30 de minute. Spălați fierbătorul, umpleți-l cu apă și fierbeți din nou pentru a îndepărta resturile de bicarbonat.
3. Tigăile de grăsime
Amestecați puțin detergent de vase cu bicarbonat de sodiu și curățați tigăile cu această pastă. Grăsimea va dispărea fără prea mult efort.
4. Bijuteriile și tacâmurile de argint
Dacă bijuteriile de argint și-au pierdut din strălucire, puneți la fundul unei cratițe o bucată de folie de aluminiu, turnați 60 de grame de bicarbonat și 1 litru de apă caldă după care puneți bijuteriile în această soluție și puneți cratița pe foc.
Fierbeți la foc minim circa 15 minute. După 3-4 minute veți observa cum devin mai curate, iar după 15 minute vor străluci ca noi!
5. Încălțămintea
Bicarbonatul este foarte eficient și pentru eliminarea mirosului neplăcut din încălțăminte.
Pentru a face acest lucru luați o cantitate mică de bicarbonat de sodiu și turnați-l în pantofi. Lăsați să acționeze timp de o oră. După aceasta scoateți bicarbonatul și nu va mai rămâne nici urmă de miros.
6. Containerele pentru mâncare
Acestea se murdăresc foarte repede. Pentru a le curăța veți avea nevoie de un burete și de bicarbonat.
7. Frigiderul
Pentru a elimina mirosurile din frigider, la fel vă vine în ajutor bicarbonatul. Ștergeți toți pereții și rafturile cu bicarbonat și puteți pune, de asemenea, puțin bicarbonat într-un vas pe care să-l lăsați deschis și mirosurile vor dispărea.
8. Fructele și legumele
Pentru a îndepărta ceara de pe acestea, spălați-le într-o soluție de apă caldă cu bicarbonat.
9. Suprafețele bucătăriei
Aproape orice suprafață din bucătărie poate fi curățată cu bicarbonat de sodiu. Cu o pastă de bicarbonat și apă veți putea curăța blaturile, chiuveta din oțel inoxidabil, cuptorul cu microunde, aragazul și alte aparate de bucătărie.
10. Buretele de bucătărie
După doar câteva zile de utilizare intensivă, buretele de bucătărie va absorbi mirosurile și murdăria. Îl puteți curăța înmuindu-l într-o soluție de apă caldă și bicarbonat. Dar oricum nu se recomandă să-l utilizați prea mult timp, ar trebui să fie schimbați la fiecare 2-3 săptămâni.
11. Culcușul animalelor de companie
Acesta se curăță foarte simplu: presărați bicarbonat, lăsați să acționeze 15 minute și aspirați-l cu grijă.
12. Mirosul din coșul de gunoi
Puneți o lingură de bicarbonat în sacul de gunoi sau sub el și acesta va neutraliza toate mirosurile neplăcute.
13. Chiuveta
Dacă simțiți miros neplăcut din țevi, turnați fără grijă o jumătate de pahar de bicarbonat după care o jumătate de pahar de oțet. Așteptați 5 minute apoi porniți robinetul fierbinte și clătiți.
14. Jucăriile vechi
Ștergeți jucăriile cu o cârpă umezită într-o soluție de bicarbonat de sodiu și apă caldă.
15. Desenele pe pereți
Dacă ați avut parte de asemenea surpriză, încercați să curățați mâzgălelile folosind un burete umed și bicarbonat.
16. Mucegaiul din baie
Mucegaiul poate începe cu o mică pată și deveni rapid foarte periculos pentru sănătate. Pentru a scăpa de el veți avea nevoie doar de apă caldă, bicarbonat și detergent.
Puneți câteva linguri de bicarbonat și o lingură de detergent la un pahar de apă fierbinte, amestecați bine. Apoi cu o periuță de dinți veche spălați cu această soluție toate suprafețele din baie. În același mod puteți spăla și rosturile.
17. Rufele
Dacă veți adăuga puțin bicarbonat la fiecare spălare, îmbrăcămintea va căpăta un aspect mai plăcut. În plus bicarbonatul ajută la echilibrarea durității apei, oferind protecție mașinii de spălat.
18. Covoarele
Bicarbonatul vă va ajuta să curățați rapid și ușor toate covoarele. Trebuie doar să presărați bicarbonat pe covor și apoi să-l aspirați. Vor dispărea, astfel, și mirosurile neplăcute.
19. Grătarul
Nu trebuie să-l puneți la înmuiat, presărați niște bicarbonat pe el și curățați-l cu un burete sau cu o bucată de folie de aluminiu mototolită sau cu o perie.
20. Animalele împăiate
Dacă aveți animale împăiate, le puteți, de asemenea, curăța cu bicarbonat. Pentru a face acest lucru, puneți animalul într-o pungă de plastic, turnați un pahar de bicarbonat, ieșiți afară, închideți punga strâns și agitați-o bine. Astfel veți elimina toată murdăria și praful. După aceasta aspirați-l cu atenție.
21. Lenjeria
Ca și în cazul frigiderului, puneți într-un vas deschis puțin bicarbonat și acesta va oferi prospețime prosoapelor și lenjeriei de pat.
22. Fierul de călcat
Și în acest caz vă vine în ajutor bicarbonatul care va curăța rapid petele de pe talpa fierului de călcat. Se amestecă 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu cu puțină apă sau cu oțet de 9% pentru a face o pastă. Aplicați pasta pe talpa ușor încălzită și curățați-o cu o cârpă.