Este normal să vă simțiți obosit la sfârșitul unei zile sau după eforturi mintale ori fizice epuizante. Odihna, relaxarea și un somn de noapte bun sunt de obicei sufiente pentru a reface plinul de energie și a elimina oboseala.
Cu toate acestea, oboseala persistentă sau care pare disproporționată cu energia depusă poate indica prezența unei boli sau necesitatea unor schimbări în stilul de viață.
Metode de prevenire
Consumați o dietă hrănitoare, bazată în majoritate pe alimente proaspete și dormiți suficient (aprox. 7 ore pe noapte). Faceți exerciții fizice regulate și învățați să vă controlați stresul.
Dietă
Pentru a avea energia fizică și mintală necesară, consumați alimente bogate în vitaminele B (carne, pește, lapte, cereale integrale), C (legume și fructe proaspete) și E ( pește gras, nuci, semințe, uleiuri vegetale), fier(carne, pește, verdețuri).
Dacă frecvent consumați alimente procesate, nesănătoase, pancreasul va începe să suprasecrete insulină, ca reacție la nivelul crescut de zahăr în sânge. După ce consumați carbohidrați rafinați, nivelul de zahăr în sânge creste mai rapid, apoi scade brusc până la un nivel anormal de jos. Acest lucru vă face să vă simțiți slăbit, iritabil, obosit și cu durere de cap.
Indicații:
Inculdeți în dieta obișnuită alimente bogate în fibre. Acestea sunt digerate și absorbite mai lent decât alimentele care conțin carbohidrați rafinați, ceea ce conduce la menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge.
Alegeți alimente bogate în fibre solubile, precum merele, fulgii de ovăz și legumele.
Limitați consumul de cofeină, deoarce chiar dacă poate crește temporar nivelul de energie, aceasta este urmată de oboseală accentuată, ca rezultat al scăderii glicemiei.
Tratament
Controlul stresului
Dacă vă simțiți obosit pentru că lucrați prea mult la serviciu sau acasă, încercați să stabiliți dacă presiunea provine din partea altora sau a propriei persoane. Căutați modalități concrete de a reduce volumul de muncă care vă subminează vitalitatea.
Schimbați decorul sau faceți un lucru interesant sau recreativ, care să contracteze oboseala provenită din plictiseala rutinieră sau febrilitatea care apare deseori când stați închis în același loc prea multă vreme.
Exerciții fizice
Când nivelul de energie scade după o zi în care ați făcut prea puțină mișcare, plimbați-vă în pas vioi, înotați sau mergeți la o sală de gimnastică.
Aromaterapie
Rugați pe cineva să vă facă un masaj cu uleiuri esențiale. Luați 1 lingură de ulei de migdale dulci sau din sâmburi de struguri și adăugați 4 picături de ulei de levănțică, pentru a vă relaxa sau 4 picături de ulei de lămâie, pentru a vă revigora.
Masați-vă singur fața, picioarele și tălpile, abdomenul, mâinile sau brațele folosind câte 3 picături de luei de levănțică și ylang ylang, plus 2 picături de ulei de romaniță la 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri sau de migdale dulci.
Fitoterapie
Ginsengul este considerat a fi unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru oboseală. Datorită proprietăților sale multiple el poate fie să stimuleze, fie să relaxeze sistemul nervos central, după cum este nevoie. Mărește rezistența la stres și acționează ca un stimulet general.
Când vă simțiți epuizat și tensionat, o cană de ceai este un bun calmant înainte de culcare. Puteți folosi mușețel, hamei, roiniță și floare de tei, care au efecte sedative, relaxante și asigură un somn reparator.
Hidroterapia
O baie caldă poate înlătura oboseala cauzată de stres. Un duș sau o repriză de înot în apă rece vă pot revitaliza dacă senzația de oboseală provine din plictiseală sau inactivitate. Dușurile alternative, calde și reci, sau o saună urmată de o baie rece sunt foarte utile.
Esențe florale
Folosiți aceste remedii atunci când dificultățile emoționale vă fac viața stresantă și obositoare. Alegeți una sau mai multe dintre aceste esențe, în funcție de necesități:
Măslin: când vă simțiți obosit sau epuizat;
Fierea pământului: când vă simțiți sub presiunea de a face mai mult decât puteți;
Stejar: când mergeți mai departe, deși simțiți că ați ajuns la capătul puterilor;
Carpen: când vă simțiți obosit la gândul zilei care vă așteaptă.