Kilogramele în plus, problemele de memorie şi starea permanentă de oboseală pot avea drept cauză acumularea toxinelor în organism. Deşi corpul are propriile mijloace prin care elimină reziduurile, resursele sale sunt limitate.

De aceea, este bine ca la intervale regulate de timp (de două ori pe an) să se facă o curăţire generală a organismului.

Detoxifierea organismului presupune accelerarea eliminării toxinelor la nivel sanguin, hepatic şi renal. Printre cele mai bune metode de detoxifiere se numără şi cele pe bază de plante.

Una dintre plantele cu efect detoxifiant este coada – şoricelului (Achillea millefolium). Aceasta are o puternică acţiune de curăţire a sângelui.

Elimină mucozitățile din plămâni, dar şi din stomac, stimulează apetitul, opreşte sângerările stomacului, vindecă arsurile.

Reglementează tractul intestinal (diaree şi constipaţie), curăță şi dinamizează funcţiile ficatului, înlăturând balonările şi celelalte neplăceri secundare provocate de un ficat bolnav.

Planta colectează şi absoarbe impurităţile şi apoi, asemenea unui detergent, desface aceste ’’insuliţe’’ de toxine în forme pe care organismul le poate elimina mult mai uşor, fără obişnuitele simptome de boală.

Infuzie de coada-şoricelului pentru detoxifiere
O linguriţă de plantă uscată sau proaspătă se opăreşte cu 1 cană (250 ml.) de apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, apoi se filtrează.

Macerat la rece pentru detoxifiere
O linguriţă cu plantă se adaugă la 250 ml. de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se consumă uşor încălzit. Dacă se folosesc flori proaspete, este suficient ca plantă să fie lăsată timp de 2-3 ore într-un pahar de apă.

Cura pentru curăţirea sângelui
Se beau, zilnic, 1-2 căni de infuzie sau macerat de coada-şoricelului, cu înghiţituri mici.

Se recomandă cure de 2 săptămâni, pentru:
– curăţirea sângelui,
– activarea funcţiilor hepatice şi biliare,
– ca întăritor pentru stomac,
– preventiv al bolilor ginecologice.

Pe durata curei este bine să se elimine din alimentaţie carnea grasă, afumăturile, mezelurile şi conservele, produsele de patiserie şi dulciurile.

Contraindicaţii
Preparatele pe bază de coada-şoricelului sunt contraindicate în sarcină, alăptare, persoanelor cu sensibilitate alergică la plantele din familia Asteraceae. Nu se admistreaza vreme prea îndelungată şi abuziv coada-şoricelului.