8 nuci pe zi vă ţin arterele flexibile, inima sănătoasă şi previn apariţia atacului vascular cerebral, arată un studiu realizat de cercetătorii americani de la Barcelona’s Hospital Clinico, apărut în publicaţia “American College of Cardiology”.

Specialiştii citaţi de BBC News ne sfătuiesc să consumăm nuci, mai ales după o masă bogată în grăsimi animale, pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urmă le au asupra organismului. Consumate după fiecare masă, nucile împiedică îngroşarea arterelor, previn bolile de inimă şi cancerul.

1. Nucile, mai sănătoase decât uleiul de măsline! Reduc inflamaţiile din artere. Cercetarea a constat în monitorizarea a 24 de adulţi, jumătate dintre ei cu un nivel normal al colesterolului, iar cealaltă jumătate cu nivel ridicat.

Participanţii la studiu au primit două porţii de salam bogat în grăsimi şi brânză, pe care le-au consumat la un interval de o săptămână. La una dintre porţii, cercetătorii au adăugat cinci linguriţe de ulei de măsline, iar la cealaltă, miezul a opt nuci.

Testele au arătat că atât uleiul de măsline, cât şi nucile, au ajutat la reducerea inflamaţiilor din artere care apar brusc după o masa bogată în grăsimi saturate și care, în timp, favorizează întărirea arterelor şi cresc riscul unor boli de inima şi al atacului vascular cerebral.

Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de măsline, nucile au mai ajutat şi la menţinerea elasticităţii şi flexibilităţii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului.

2. Tratează tulburările de ritm cardiac
Cercetătorii au mai observat cum acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburări ale ritmului cardiac. Ei i-au avertizat pe participanţii la studiu că pot mânca absolut tot ceea ce doresc, cu condiţia să consume şi nuci.

“Acest lucru demonstrează că grăsimile protectoare din nuci înlătură efectele grăsimilor saturate din dietă, pe când o grăsime neutră, precum uleiul de măsline, nu are un rol atât de important”, afirma Robert Vogel, profesor la University of Maryland, Baltimore.

Pentru că sunt elastice, arterele se pot întinde atunci când fluxul sanguin se îmbunătăţeşte. Consumul de grăsimi întrerupe producerea de oxid nitric de către “căptuşeala” arterelor, necesar pentru menţinerea flexibila a vaselor de sânge. Nucile mai conţin antioxidanţi şi arginină, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul nitric.

3. Previn și luptă cu cancerul
Datorită conținutului bogat în cupru, nucile sunt indicate în dieta persoanelor cu anemie, a celor cu reumatism și artroze, în stări precanceroase și tuberculoză, în special tuberculoză osoasă.

Datorită acizilor grași omega-3, antioxidanților și fitosterolului, nucile sunt arme în lupta cu cancerul mamar. Tumorile se micșorează și chiar pot dispărea.

Vitamina E, bine reprezentată în nuci, este un antioxidant puternic ce previne cancerul de prostată și de plămâni. De folos pentru întreținerea organismului sunt seleniul, calciul și cuprul din compoziția nucilor.

4. Efecte antitusive și antiinfecțioase
Axul nucii – pojghița subțire, lemnoasă, care desparte în interior miezul de nucă în două – se obține când se decojesc fructele pentru a se scoate miezul. Este puternic astringent, are efecte antitusive și antiinfecțioase la nivelul căilor respiratorii medii.

Din axul nucilor se poate obține un decoct eficient în diaree și împotriva tusei. Se fierb 3-4 lingurițe de produs mărunțit în 300 ml de apă, timp de 10-15 minute, după care se filtrează. Se administrează îndulcit cu miere. Se pot bea 2-3 căni pe zi.

5. Nutrienți în meniul vegetarienilor
Nucile și alunele pot înlocui majoritatea nutrienților animali în meniul vegetarienilor. Printre nutrienți se numără majoritatea vitaminelor B, fosfor, fier, cupru, potasiu și proteine.

Ca aproape toate proteinele din surse vegetale, cele din nuci și alune sunt inferioare calitativ celor animale. Cu toate acestea, prin combinarea nucilor cu pâine, cereale și leguminoase – mai ales soia și linte – se poate obține întreaga gamă echilibrată de aminoacizi esențiali.