Duminica Floriilor este una dintre cele mai vechi și mai importante sărbători creștine. Aceasta marchează intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim și este sărbătorită anual, cu o săptămână înainte de Paște. Chiar dacă pică în Postul Mare, credincioșii care postesc au dezlegare la pește de Florii.
De ce trebuie să mănânci pește în ziua de Florii
Tradiția spune că în această zi însuși Mântuitorul ar fi cerut să mănânce pește, de aceea peștele are puteri tămăduitoare, cine consumă acest aliment fiind lecuit de orice boală.
De asemenea, toate familiile care vor așeza la masă preparate pe bază din pește vor avea armonie, pace și înțelegere în casă pe tot parcursul anului.
În schimb, cei care nu vor mânca pește de Florii și nu cinstesc cum trebuie această sărbătoare se vor umple de pistrui.
De asemenea, după mai multe zile de post, consumul de pește este ideal și un răsfăț pe măsura așteptărilor. Pe lângă toate acestea, peștele poate fi gătit în nenumărate moduri.
Mâncare mai puțin păcătoasă
Definit în credința creștină un fel de mâncare mai puțin păcătoasă, peștele, mai ales cel cu solzi (sub nici o formă somnul), nu este asociat cu crucificarea Domnului, fiind considerat o carne curată.
Acesta este motivul pentru care creștinilor li se oferă spre a-l consuma în perioadele în care este comemorat Mântuitorul, de Florii sau alte prilejuri din post.
Dezlegare la pește doar pentru cine a postit
Potrivit sfinților părinți, dezlegarea la pește este valabilă doar pentru persoanele care țin Postul Paștelui și nu la celelalte persoane care pot consuma pește oricând doresc.
Creștinii nu mai au voie să mănânce urzici
Începând cu ziua de Florii, creștinii nu mai au voie să mănânce urzici, întrucât Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante.
În credința populară, Floriile mai poartă denumirea de „Nunta urzicilor”, pentru că în această perioadă urzicile înfloresc și nu mai sunt bune pentru consum.