Frunzele de pătlagină sunt folosite intern sub formă de ceai sau sirop pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Una dintre cele mai populare utilizări pentru această plantă a fost aceea de a ajuta sănătatea plămânilor.

Cu toții am băut în copilărie celebrul sirop de pătlagină, în momentele în care am fost răciți și am avut tuse și probleme respiratorii.

Conținând glicerină și pectină, Pătlagina exercită un efect liniștitor asupra plămânilor, provocând producerea de mai mult mucus care ajută la ameliorarea disconfortului și a iritațiilor.

Pătlagina în medicina tradițională

Pătlagina este folosită în scop terapeutic încă din antichitate, sub formă de ceai, sirop, comprese, unguent, gargară, clisme, supozitoare vaginale, picături de ochi și nas.

Studiile au demonstrat că pătlagina are proprietăți antitusive, antipiretice, antiinfecțioase, antiinflamatoare, diuretice, laxative, astringente, antihemoragice și analgezice.

Preparatele din pătlagină sunt utilizate în laringită, tuse expectorantă, faringită, bronșită. Frunzele plantei se pot întrebuința și extern, ajutând la tratarea rănilor deschise, a ulcerațiilor, abceselor și infecțiilor pielii.

Pătlagina are și proprietăți astringente care o fac eficientă în tratarea diareei, gastritei acute, colitei cronice, enteritei și enterocolitei. Poate ajuta la refacerea echilibrului acid care reglează secrețiile gastrice și poate trata inflamațiile la nivelul stomacului și intestinelor.

Ceaiul de pătlagină – rețetă

Ingrediente:

– 1 mână de frunze uscate de pătlagină,
– 500 ml de apă.

Mod de preparare:

Se pune apa într-un ibric. Se adaugă frunzele de pătlagină mărunțite între degete. Se pune vasul pe foc și se lasă să fiarbă la temperatură scăzută timp de 30 de minute. Acest mod de preparare este cunoscut sub numele de „decoct” sau fiertură.

Se completează cu cantitatea de apă care s-a evaporat. Ceaiul se aduce din nou la punctul de fierbere, se lasă puțin, apoi se ia de pe foc. Se strecoară printr-o bucată de tifon umezit. Ceaiul obținut se mai lasă să stea sub capac până se răcorește.

Cantitatea rezultată se administrează în cursul unei zilei, cu înghițituri mici.

În medicina tradițională persană, pătlagina are utilizări diverse:

1. Neurologice – epilepsie, dureri nervoase.

2. Bucale – dureri de dinți, halenă, leziuni orale, afte bucale, gingivită, amigdalită.

3. Pulmonare – tuse, astm, tuberculoză, hemoptizie, leziuni pulmonare.

4. Gastrointestinale sângerări la nivelul tractului gastrointestinal inferior, dizenterie, constipație, hemoroizi, dureri de stomac, ulcere intestinale, dispepsie, constipație.

5. Hepatice, splenice obstrucții ale ficatului și splinei; pentru tonifierea funcțiilor hepatice.

6. Urogenitale – negi uterini, ulcerații uterine, menometroragie, polimenoree, retenție urinară, hematurie, dureri renale și vezicale.

7. Dermatologice – răni adânci, răni purulente, răni cronice, progresive, răni maligne, arsuri provocate de foc, bășici, prurit, fistule, urticarie, ulcerații ale pielii, inflamații.