Ați observat că uneori roșiile dezvoltă zone negre la vârfuri și v-ați întrebat de ce? Iată motivul real din spatele acestui fenomen, care nu este legat doar de udarea inadecvată, și anume că planta de tomate primește prea multă sau prea puțină apă.
Un semn distinctiv al unei plante de tomate care se chinuie nu este doar fructificarea rară, ci și atunci când fructele încep să prezinte vârfuri negre.
Adevărata cauză a vârfurilor negre la roșii
Deși există diferite soiuri de roșii, fiecare diferind ca formă, culoare și gust, ele împărtășesc o problemă comună: înnegrirea la vârfuri.
Principalul vinovat este o deficiență de calciu în sol. Această lipsă de calciu, crucială pentru formarea fructului, duce la necroză în partea inferioară (sau superioară) a fructului și la putregai intern, făcând roșia necomestibilă.
Deci, fenomenul nu este legat doar de excesul sau lipsa apei. Pentru o creștere robustă, roșiile trebuie să absoarbă calciu din sol bine fertilizat.
Rădăcinile joacă un rol crucial în absorbția calciului și a altor nutrienți, însă udarea excesivă sau insuficientă poate afecta acest proces.
Udarea excesivă poate îneca rădăcinile, împiedicând absorbția nutrienților. Udarea insuficientă împiedică creșterea rădăcinilor, afectând absorbția nutrienților și a calciului.
Astfel, absorbția necorespunzătoare a calciului, influențată de practicile de udare, este adevărata cauză a înnegririi vârfurilor la roșii.
Alți factori, precum creșterea rapidă din cauza excesului de azot sau drenajul slab al apei, pot duce, de asemenea, la înnegrirea vârfurilor la roșii. Cheia rezolvării acestor probleme este de a furniza suplimente naturale de calciu și de a gestiona cu atenție udarea.
Soluții pentru prevenirea vârfurilor negre la roșii
Corectarea acestei probleme este posibilă prin introducerea calciului în sol. Acest lucru se poate realiza fie prin îngrășăminte bogate în calciu, fie prin metode naturale.
De exemplu, amestecarea a 250 ml de lapte (bogat în calciu) cu un litru de apă și utilizarea acestuia pentru udare poate ajuta planta să obțină calciul necesar. Alternativ, laptele praf poate fi presărat pe sol înainte de udare.
Puteți utiliza și coji de ouă. Se vor lua 5-10 coji de ouă, se vor fărâmița până devin o pulbere si se aplică la fiecare rădăcină de roșie în jur de 10g pulbere de coji de ouă. Acest remediu pe bază de coji de ouă are un efect mai întârziat, adesea dupa circa 10-15 zile de la aplicare.
Sfaturi esențiale de îngrijire pentru planta de tomate
Pentru a vă asigura că planta de tomate crește viguroasă și produce multe fructe, luați în considerare următoarele instrucțiuni:
– udați planta puțin, dar des, de exemplu cu un sistem de irigare prin picurare, de recomandat atât dimineața cât și seara în zilele caniculare,
– plantați-o în sol umed, bine drenat, pentru a asigura dezvoltarea stabilă a rădăcinilor;
– poziționați-o într-o zonă luminoasă;
– tăiați regulat planta, eliminând lăstarii care se formează sub frunze și tulpină;
– folosiți îngrășăminte naturale pentru a îmbogăți solul dacă planta are probleme să crească,
– evitați plantarea roșiilor întotdeauna în același loc.