Dafinul face parte din categoria arbuștilor cu frunze veșnic verzi. Aromatele sale frunze lunguieţe, ușor ondulate pe margine, au o mulțime de proprietăți medicinale, graţie cărora putem vindeca o serie de afecţiuni.
Vom beneficia de calităţile sale curative mai ales dacă preparăm un ulei din această plantă, pe care îl vom folosi apoi în mod regulat.
Se spune că oricine ar trebui să aibă în casă ulei de dafin, pentru uz casnic, regulat. Asta se datorează rolului său antibiotic, analgezic și antiseptic, printre multe altele.
Rețetă de Ulei de Dafin
Ingrediente:
– 30 grame frunze de dafin,
– 250 ml ulei de măsline.
Mod de preparare:
– Mai întâi pisăm frunzele de dafin într-un mojar. Apoi adăugăm uleiul de măsline peste frunzele bine mărunţite.
– Punem amestecul obţinut într-un borcan cu capac pe care îl închidem etanș. Borcanul se lasă apoi într-un loc rece şi întunecos timp de 2 săptămâni. Din când în când este necesar să agităm conţinutul.
– După ce au trecut cele două săptămâni, se strecoară amestecul printr-un tifon și se pune într-un alt recipient curat cu capac. Se păstrează într-un loc răcoros.
Beneficiile uleiului de dafin:
1. Tratamentul reumatismului, articulațiilor dureroase și eliminarea venelor varicoase – se va aplica ulei de dafin, diluat într-un ulei vegetal, pe zona afectată de 2-3 ori pe zi.
2. Eliminarea durerilor de cap – se vor fricționa tâmplele cu ulei de dafin, diluat într-un ulei vegetal.
3. Ajută la ameliorarea problemelor respiratorii, in cazul răcelilor sau gripelor – se adaugă 3-4 picături de ulei esenţial intr-un litru de apă clocotită şi se fac inhalaţii timp de aproximativ 5 minute.
4. Îmbunătățeşte activitatea intestinelor și digestia, este util în caz de probleme renale și hepatice – se iau câte 3-4 picături de 2 ori pe zi. Fiecare doză se dizolvă în prealabil într-o linguriță de miere sau într-un sfert de linguriță de ulei alimentar.
5. Puternic anti-age și antirid – se adauga 1 picatura in crema utilizata dimineata si seara.
6. Ajută la creșterea naturală a părului și fortifică podoaba capilară – se pune in şampon sau in balsam inainte de clătire.
7. Util pentru celulita, picioare grele si umflate, drenaj limfatic – se face masaj cu ulei de dafin, diluat într-un ulei vegetal.
Atenţie! Datorită concentraţiei mari de eugenol, uleiul de dafin poate produce iritaţii la nivelul pielii dacă este aplicat direct.