Pentru a obține recoltă bogată de ardei gras trebuie să respectăm anumite cerințe legate de temperatură, umiditate, lumină, sol, fertilizare, prevenirea bolilor și a dăunătorilor

Cultura de ardei preferă temperaturi între 25-28°C ziua și 18-19°C noaptea. Umiditatea aerului să fie de 70-75%, umiditatea la sol de 60-70%, iar cheia dezvoltării corespunzătoare a plantelor de ardei este lumina suficientă, fără penumbră, împreună cu un sol ușor fertil.

De îndată ce solul începe să se usuce, udați plantele cu o rată de 2-3 litri sub fiecare tufiș de ardei. Apa trebuie să fie călduță și stătută. A doua zi după ce ați udat plantele, slăbiți solul pentru a îmbunătăți circulația aerului. Această slăbire se face prin săparea ușoară, pentru afânare.

De asemenea când prelucrați solul, puteți adăuga ca îngrășământ cenușă de lemn împreună cu fosfor-potasiu. Totodată, mulciți solul din jurul tufișurilor cu turbă, humus sau compost. După ce efectuați această procedură, nu va mai fi nevoie să slăbiți solul.

Fertilizarea ardeilor

Prima fertilizare a ardeilor grași se efectuează la 2 săptămâni după plantarea în sol: 1 linguriță cu vârf de uree și 2 lingurițe cu vârf de superfosfat la 10 litri de apă, câte 1 litru la fiecare tufă.

A doua fertilizare se efectuează în perioada de înflorire maximă: 1 linguriță cu vârf de uree, 1 cutie de chibrite de superfosfat și 1 linguriță de sare potasică sau sulfat de potasiu. Toate acestea se dizolvă în 10 litri de apă și se toarnă câte 1 litru sub fiecare tufiș.

A treia fertilizare se face atunci când legumele de pe prima ramură au ajuns la maturitate: 2 lingurițe cu vârf de superfosfat și 2 lingurițe de sare potasică sau sulfat de potasiu la 10 litri de apă, câte 1 litru la fiecare tufă.

Dacă răsadul nu crește după procedura de fertilizare, atunci, în fiecare dimineață sau seară, pe parcursul unei săptămâni, se efectuează stropirea foliară cu o soluție obținută din 2-3 lingurițe de uree la 10 litri de apă.

Dacă nu aveți posibilitatea să stropiți plantele zilnic, atunci fertilizați ardeii de 1-2 ori cu soluție din 30 gr de uree la 10 litri de apă, folosind un pulverizator sau o stropitoare cu sită.

Pentru ca legumele să se lege mai bine, adăugați câte 2 gr de superfosfat (sub un tufiș) în fiecare îngrășământ.

Ardeiul gras dă roadă mai bogată dacă este hrănit cu uree și nu cu gunoi de grajd. Din remediile populare, ajută bine fertilizarea la rădăcină cu coajă de banană, coajă de ou sau drojdie (10g de drojdie uscată la 10 litri de apă).

Efectuați fertilizarea seara, după ora 18.00, iar înainte de a folosi îngrășăminte, udați plantele.

Formarea tufelor

Lăstarii secundari, frunzele și florile noi apărute în partea de jos a plantei până la prima ramificare trebuie permanent înlăturați. Aceștia încetinesc dezvoltarea părții superioare a tufei, unde se formează legumele de bază.

Copilirea și defolierea, adică înlăturarea prin ciupire a vârfurilor și florilor, la unele soiuri se face după apariția a 7-10 legume, iar la alte soiuri se face la 12-15 legume. În acest caz, fiecare ardei va primi suficientă căldură, lumină și nutrienți.

Dacă veți păstra toate legumele, atunci 80% din ele toamna le veți arunca, pentru că nu vor reuși să se dezvolte și să se coacă. Se înlătură și ramurile fără folos pentru că și acestea consumă mulți nutrienți atât de necesari plantei.

Cel mai bine este să păstrați ardeii sub lutrasil (folie microporoasă) pe tot parcursul verii. Astfel, în sera formată se păstrează o microclimă ideală indiferent de timpul de afară. Lutrasilul apără ardeii de arșiță, frig și nu permite solului să se usuce.

Prevenirea bolilor și a dăunătorilor

Din cauza fluctuațiilor temperaturilor de la zi la noapte, tufele de ardei devin vulnerabile atacurilor dăunătorilor și bolilor. În acest caz, puteți apela la remedii naturiste și preparate biologice:

– Contra bolilor fungice: Trichoderma Veride, Sporobacterin, Fitosporin;
– Contra acarienilor: Bitoxibacilină, Fitoverm;
– Contra muștelor albe și trips: MatrinBio, Biovert etc.

Pulverizați frunzele, tulpinile și, de asemenea, solul din apropierea tufișurilor cu aceste preparate, deoarece, în aceste tufișuri pot trăi agenți patogeni ai putregaiului și larvele insectelor dăunătoare.

Pentru a combate atacul melcilor cu cochilie sau a limacșilor, presărați pudră de muștar sub tufișuri, iar dacă apar afidele, stropiți plantele cu infuzie de pelin.

De asemenea, nu uitați să pliviți buruienile. Eliminați din cultură plantele bolnave înainte ca restul tufișurilor să aibă timp să se infecteze.

Pentru plantele de ardei cultivate în solar sau seră, puteți să introduceți în sol fân, paie și alte microorganisme ca să măriți imunitatea tufișurilor și să îmbunătățiți structura solului.

Spor la grădinărit!