Morcovul este printre cele mai sănătoase legume pe care le poți consuma atât în variantă crudă cât și în diverse preparate culinare. Sfaturile de mai jos te vor ajuta să obții o recoltă bogată și sănătoasă de morcovi chiar în propria ta grădină.

8 reguli pentru cultivarea morcovilor

1. Alegerea terenului de cultivat

Pentru o cultivare eficientă a morcovilor trebuie să alegi un teren care va avea parte de mult soare. Morcovul este iubitor de lumină naturală și cu cât va avea mai mult parte de ea, cu atât va crește mai frumos și mai bogat.

Se recomandă drept culturi premergătoare culturii de morcovi: cele de dovlecei, vinete, castraveți, tomate, varză, ardei, conopidă, mazăre și fasole. Rotația culturii de morcovi se face o dată la patru ani.

2. Pregătirea solului

Solul în care se va planta morcovul este unul fertil. Acesta trebuie să fie bine drenat și afânat. Opțiunea recomandată este de sol lutos-nisipos. Într-un sol argilos cultura de morcovi va fi săracă.

În ceea ce privește pH-ul solului, morcovul preferă un sol cu pH cuprins între 6-7. Dacă îl cultivi în grădină, atunci sapă terenul de semănat manual.

Poți aplica îngrășământ toamna, astfel nutrienții pot fertiliza pământul pe toată durata iernii. Îngrășământul va fi apoi amestecat cu solul în timpul săpatului. Nu uita să greblezi terenul pentru a facilita dezvoltarea legumei.

3. Semănarea semințelor de morcovi

Pentru cultivarea eficientă a morcovilor semințele se vor semăna în intervalul lunar martie-iunie, în funcție de soiul ales. Ai grijă atunci când alegi soiurile pe care vrei să le crești.

Culturile timpurii de morcovi folosesc soiuri timpurii și semitimpurii, cu perioadă de vegetație cuprinsă între 80 și 130 de zile. Culturile târzii vor folosi soiuri semitârzii și târzii, cu perioadă de vegetație cuprinsă între 130 și 200 de zile.

Semințele de morcovi vor germina la temperaturi începând cu 5°C – în acest caz germinarea durează 17 zile. O germinare rapidă, cuprinsă între 6-7 zile va fi posibilă la temperaturi de 20-25°C.

Semințele uscate trebuie să fie umezite înainte de însămânțare. Puteți să le puneți în pământ umed pentru a se umfla. Unii grădinari pun semințele pe hârtie igienică și le lipesc cu amidon.

Distanța pentru semănarea semințelor de morcovi este de 5-6 cm între plante diferite pe același rând. Distanța dintre rânduri recomandată este de 20-25 cm. Semințele se vor introduce la o adâncime de 1-2 cm. Poți trasa rândurile cu ajutorul unei scânduri înguste, lungi și drepte, ușor ascuțită la unul dintre capete.

4. Irigarea culturii de morcovi

Pentru cultivarea eficientă a morcovilor va trebui să acorzi o atenție crescută procesului de irigare. Morcovii sunt legume iubitoare de apă așadar va trebui să îi uzi frecvent, în special în perioada de germinație și de dezvoltare a rădăcinii.

Irigarea se face după semănat și se repetă la 2-3 zile, pentru a asigura umiditatea necesară pentru răsărirea plantelor. Udarea se face sub formă de ploaie pentru a nu se tasa pământul și pentru a proteja frunzele plantei.

În zilele călduroase irigarea se face dimineața devreme, sau seara pentru a se evita opărirea culturii. Apa în exces, care băltește în jurul rădăcinilor, va afecta în mod negativ sănătatea culturii.

5. Prășila și rărirea

Apariția buruienilor va afecta dezvoltarea culturii de morcovi. Procesul de creștere va fi încetinit și nutrienții din pământ vor fi consumați de plantele apărute în vecinătatea legumelor.

Va trebui așadar să plivești straturile de morcovi, sau să realizezi prășila mecanică specifică acestor culturi. Recomand să extragi buruienile atunci când sunt încă mici pentru a nu afecta rădăcina deabia formată a culturii de morcovi.

Atunci când apar primele 4-5 frunze trebuie să rărești straturile de morcovi. Este indicat să lași o distanță de 4-5 cm între 2 plante diferite. În aceste condiții legumele se pot dezvolta natural, într-un timp mult mai scurt.

6. Fertilizarea

Aceasta se realizează în 2 etape și este recomandată în special pentru solurile sărace. Fertilizarea de bază se realizează atunci când au apărut cel puțin 3-4 frunze, după rărit.

A doua fertilizare se face când începe îngroșarea rădăcinilor. Fertilizarea se repetă la un interval de 25-30 de zile și se recomandă utilizarea unui îngrășământ pe bază de azot, fosfor și potasiu.

7. Dăunători

De asemenea, trebuie să fiți atenți la musca morcovului, care poate afecta culturile. Musca depune larve în sol, care apoi își croiesc drum prin el. Pentru a proteja morcovii de acești dăunători, se poate planta ceapă în apropiere.

8. Recoltarea

Recoltarea se face în funcție de soiurile semănate. Pentru culturile timpurii, recolta de morcovi se face în luna iunie. Dacă ai plantat culturi târzii, recoltarea se face la începutul lunii octombrie.

Udă pământul înainte de a extrage morcovii. Astfel îi vei putea scoate cu ușurință trăgând ușor de frunzele lor. Dacă frunzele se rup, folosește o săpuță de mici dimensiuni, cu grijă, pentru a nu afecta rădăcina legumei.

Cultivarea eficientă a morcovilor se poate obține fără efort dacă urmezi sfaturile explicate mai sus. Sursa: gradinamax.ro