Roșiile pot fi ajutate să se coacă în mod natural, mai repede, printr-o metodă foarte simplă.
Trebuie doar să știi momentul potrivit în care se face operațiunea, astfel încât să ai și o recoltă mai bogată, dar și roșii coapte mai devreme.
În termeni populari, metoda se numește „cârnitul” roșiilor.
„Cârnitul” roșiilor
Cârnitul roșiilor este o tehnică înrudită cu copilitul deoarece se realizează manual și constă în ruperea vârfurilor de creștere ale plantelor.
Operațiunea ajută planta de tomate să-și redirecționeze energia către florile și fructele rămase, grăbind astfel dezvoltarea lor și implicit formarea roșiilor și coacerea lor.
Cârnitul roșiilor se face la 4 inflorescențe pentru ciclul scurt de primăvară – vară și la maxim 8 inflorescențe pentru ciclul lung vară – toamnă, ce se poate întinde până în octombrie uneori.
Dacă operațiunea este făcută la timp, ajutați roșiile să dea rod cu 2-3 săptămâni mai devreme.
Sfatul specialiștilor este ca procedura de grăbire a coacerii să nu fie făcută la toată cultura, ci doar la câteva plante (4-5), pentru a avea roșii timpurii și o producție întinsă pe mai mult timp.
Plantele cârnite nu vor mai crește și vor produce doar tomate din florescențele deja existente.
Copilitul roșiilor
O altă metodă importantă în cultura de roșii în grădină, de care merită să ținem cont, este copilitul, operațiunea prin care se îndepărtează lăstarii crescuți la subsuoara frunzelor de tomate. Acești lăstari se rup cu mâna sau se taie cu foarfeca, în momentul în care ating o lungime de maxim 5 cm.
În cazul în care nu se efectuează copilitul roșiilor, plantele se vor dezvolta sub formă de tufe foarte dese, ceea ce va duce la o întârziere a coacerii roșiilor.
Defolierea roșiilor
Defolierea este procedeul de rupere a frunzelor de la baza plantei.
Operațiunea este foarte importantă deoarece asigură o mai bună aerisire a plantelor și o îndepărtare a posibilelor boli și bacterii cu care pot intra mai ușor aceste frunze în contact la atingerea solului sau la atingerea buruienilor crescute printre ele.
Tratamente bio
Dupa ce ai facut aceste operatiuni, ar fi bine sa aplici si un tratament plantelor. Nu uita ca dupa ce rupi varful, risti ca plantele sa se infecteze cu putregaiul cenusiu sau sa fie atacate de tantarul tomatelor.
Aplica un tratament cu un fungicid pentru a proteja plantele de o infectie cu agenti patogeni.
Daca vrei doar tratamente bio, atunci dezinfecteaza ranile provocate la tomate folosind pudra de cenusa sau carbune pista. Presara una dintre aceste pudre peste locul unde ai rupt sau ai taiat planta.
Spor la grădinărit!