Trandafirul este una dintre cele mai populare și frumos mirositoare plante pe care o poți avea în grădina ta. Atât aspectul lor, dar și mirosul, te fac să îți dorești să faci și tu ca tufa de trandafiri să înflorească cât mai bogat și cât mai spectaculos.

Cum îngrijim trandafirii pe timp de vară!

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că vremea caniculară poate da mari bătăi de cap trandafirilor din grădina noastră și vin cu urmatoarele sfaturi:

1. Udarea trandafirilor pe timp de vară

Dacă nu plouă, trandafirii trebuie udați o dată pe săptămână, dimineața, cu o cantitate de circa 10 litri de apă pentru fiecare plantă. Se recomandă investiția într-un sistem de irigare prin picurare, care vă scutește de această sarcină și asigură o saturare lentă a solului.

2. Protejați trandafirii de atacul afidelor

În zilele călduroase de vară, una dintre problemele cu care se confruntă trandafirii pot fi afidele, o familie de insecte hemiptere. Acestea extrag sucurile din trandafiri și lasă frunzele ondulate, cu un aspect inestetic.

Cea mai bună apărare împotriva afidelor este stropirea plantelor cu o soluție combinată de Actara cu Mospilan și hidratarea lor corespunzătoare, fapt care crește rezistența plantelor.

Insecticidele vor ucide toți acești păduchi prin sufocare. Se pulverizează lichidul direct pe afide spre sfârșitul zilei, chiar înainte de apusul soarelui și se efectuează a doua pulverizare în 48 de ore, pentru a elimina definitiv această problemă.

O altă modalitate rapidă de a scăpa de afide este să fie strivite între degete sau să fie spălate de pe plantă cu apă, folosind un furtun de înaltă presiune.

3. Tunderea trandafirilor

Tunderea este foarte importantă în procesul de îngrijire a trandafirilor pe timp de vară.

Dacă sunt tufe bolnave sau foarte bătrâne, debutul verii – iunie este momentul pentru un demers radical în care se taie complet ramurile, se sapă bine solul, se fertilizează ciotul și se udă abundent.

Veți vedea că în circa 2 săptămâni veți avea lăstari noi, un punct de plecare pentru o nouă tufă de trandafiri, o tufă regenerată.

Cum acest moment a trecut pentru acest an, aveți grijă la tunderea ”de întreținere”. Adică, o dată pe săptămână trebuie tăiați lăstarii cu flori trecute. Aceste rămurele de trandafir trebuie verificate să fie sănătoase, iar prin scurtarea lor, se aerează și tufa de trandafiri pentru o regenerare, ceea ce înseamnă flori mai multe.

4. Fertilizarea trandafirilor

Trandafirii trebuie fertilizați undeva după prima înflorire și a doua. Ideală este o combinație azot-fosfor-potasiu în proportii de aproximativ 30-40-30%.

O altă variantă de soluție pentru îngrijirea trandafirilor pe timp de caniculă este amestecul cu sulful de var. Diluați sulful de var cu o cantitate potrivită de apă. Pulverizați pe tulpina și frunzele de trandafir.

Unii cultivatori folosesc cu succes laptele și bicarbonatul de sodiu. Pur și simplu amestecați 1/2 litru de lapte cu 2 linguri de bicarbonat de sodiu în 5 litri de apă și pulverizați abundent peste frunzele de trandafir.

5. Îndepărtarea buruienilor

Trandafirii nu se împacă deloc cu buruienile, așa că și vara trebuie să fiți în alertă pentru a le combate. Este bine să se sape puțin solul la radacină și să se scoată toate ierburile nedorite care ar putea să sufoce tufa de trandafiri.