Pentru a obține ceapă mare și sănătoasă, este important să o fertilizați corespunzător. Îngrășământul trebuie aplicat în luna mai și trebuie să conțină azot, altfel riscați să obțineți o recoltă mică și de calitate proastă.

Ureea este o sursă de azot ușor solubilă. Pentru a fertiliza ceapa, aveți nevoie de:
25 g de uree,
o găleată cu apă.

Pentru a pregăti soluția fertilizantă, diluați 25 g de uree într-o găleată cu apă. Udați ceapa o dată la două săptămâni cu acest îngrășământ. Înainte de aplicare, asigurați-vă că solul este udat, astfel încât să nu ardeți rădăcinile cepei.

La a treia hrănire, diluați două linguri de superfosfat în apă în loc de uree.

Cu această metodă simplă de fertilizare, veți ajuta ceapa să crească mare și sănătoasă, iar riscul de putregai va fi redus semnificativ.

În afară de uree, ceapa poate fi fertilizată și cu alte îngrășăminte organice, cum ar fi compostul sau gunoiul de grajd.

Adăugarea compostului la sol înainte de plantare este o modalitate excelentă de a hrăni ceapa. Compostul conține nutrienți esențiali pentru creșterea plantelor, cum ar fi azot, fosfor și potasiu.

Gunoiul de grajd este bogat în nutrienți și poate fi folosit ca îngrășământ natural pentru ceapă. Este important să-l lăsați să se maturizeze timp de cel puțin șase luni înainte de a-l folosi ca îngrășământ.

Pentru o cultură bogată, este importantă și întrunirea cerințelor legate de temperatură, umiditate, lumină și sol.

Temperatura

Ceapa nu este o plantă pretențioasă, însă temperatura are un rol foarte important în faza vegetativă. Plantele tinere de ceapă, bine înrădăcinate în sol, pot rezista și la temperaturi reduse, de – 4°C sau – 8 °C.

Temperatura controlează formarea bulbilor. Temperatura minimă de încolțire este de 3 – 4°C , iar cea optimă este de 18 – 20°C. Formarea, creșterea și maturarea bulbilor au loc la temperaturi optime de 25 – 30°C.

Umiditatea

Din cauza sistemului radicular superficial, cerințele culturii de ceapă față de apă sunt relativ mari. Umiditatea în sol pe o adâncime de 30 – 40 cm trebuie să fie de 80 – 90%, în perioada de creștere a rădăcinilor și a frunzelor.

În timpul formării și creșterii bulbilor, umiditatea în sol trebuie să fie de 70 – 80%, iar în timpul maturării bulbilor de 60 – 70%. Un sol cu o umiditate insuficientă împiedică creșterea bulbilor, însă umiditatea în exces în timpul maturării bulbilor reduce timpul de păstrare a acestora.

Lumina

Ceapa are pretenții mari față de cantitatea de lumină absorbită de frunze, aceasta având o influență decisivă asupra productivității. Această legumă nu se cultivă în locuri umbroase, deoarece nu va forma bulbi și tulpini florifere.

Pentru că este o plantă de zi lungă, pe parcursul formării bulbilor are nevoie de 14-16 ore de lumină. Bulbii formați în condiții optime – zi lungă și temperaturi ridicate (la culturile prin arpagic), deși au dimensiuni mai mici, se maturează mai repede și sunt de calitate superioară.

Tipul de sol

Cele mai bune soluri pentru cultura de ceapă sunt cele ușoare sau mijlocii, cu textură nisipo-lutoasă, cu o capacitate optimă de reținere a apei. Solul trebuie să fie însorit, fertil și cu reacție neutră, fără să formeze crustă la suprafață; aluviunile, de exemplu, reprezintă solul ideal pentru cultura ceapă.

Să aveți spor la grădinărit!