Această plăcintă cu iaurt și caise este ușor de preparat, aromată și foarte gustosă.

Ingrediente:

– 12 caise,
– 1 kg iaurt grecesc, cel mai gras,
– 8 ouă,
– 10 linguri zahăr,

– pastă de vanilie,
– 1 lingură coajă rasă de lămâie,
– un praf de sare,
– 30 g unt topit și răcit,
– 1 pachet de foi de plăcintă subțiri (400 g).

Mod de preparare:

Spălați bine caisele, scoateți sâmburii și tăiați-le jumătăți. Dati deoparte 12 jumatati de caise, iar pe restul le faceti cubulete mici. Presarati peste acestea 1 lingura de zahar.

Într-un castron amestecaţi gălbenuşurile cu iaurtul grecesc, zahărul, pasta de vanilie, coaja rasă de lămâie şi un praf de sare. Adaugati si caisele taiate cubulete. Omogenizați bine.

Bateţi albuşurile spumă şi le încorporaţi în compoziţia de iaurt, cu mişcări uşoare, de jos în sus.

Puneți hârtie de copt într-o tavă sau ungeți-o cu unt. Așezați 4-5 foi de plăcintă, fiecare foaie unsă cu untul topit.

Turnați din compoziţia de iaurt şi caise şi acoperiți uniform foile de plăcintă.

Urmeaza sa puneți cate 2 foi de plăcintă, unse fiecare cu unt topit, inca un strat de compoziţie de iaurt şi caise, si continuați asa pana terminați foile de placinta.

Ultimul strat trebuie sa fie de compozitie. Adaugați cele 12 jumatati de caise si presarați 1 lingura de zahar.

Dați tava la cuptorul preîncălzit, pentru 40-45 de minute, la 180 de grade, până când plăcinta este coaptă și frumos rumenită deasupra.

După coacere, o lăsăm să se răcească, apoi o porționăm și o servim cu mare poftă, alături de cei dragi.

Sfaturi: Folosiți vanilie și coajă de lămâie în umplutură! Caisele se potrivesc de minune cu aceste arome.

Ungeți foile de plăcintă cu unt, nu cu ulei! Dacă tot folosim o grăsime, măcar să fie una bună care să contribuie și la gustul acestui desert. Aroma de unt e minunată!