Bunicuțele pregătesc cele mai bune minciunele! Acum vă prezint o rețetă a bunicii de minciunele pufoase și delicioase, care se prepară pe bază de unt și bicarbonat de sodiu. Veți obține minciunele apetisante și dulci, foarte moi în interior și crocante la exterior, cu o textură pufoasă și aerată. Încercați și nu veți regreta!

Ingrediente:

– făină, cât cuprinde aluatul (aprox. 500 gr),
– 4 ouă,
– un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu,
– 4 linguri zahăr pudră,
– 2 linguri ulei,
– 1 linguriță esență de rom,
– 2 linguri unt topit (răcit),
– ulei sau untură pentru prăjit.

Mod de preparare:

1. Batem ouăle foarte bine cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul, untul topit, uleiul, esența de rom și bicarbonatul de sodiu.

2. După ce am amestecat aceste ingrediente, începem să cernem făina în acest amestec și frământăm aluatul. Aluatul nu trebuie să fie nici prea moale, dar nici prea tare.

3. Împărțim aluatul frământat în două. O bucată din cele două de aluat o lăsăm să se odihnească în vasul unde l-am frământat. Cealaltă bucată o întindem. Trebuie să fie puțin mai groasă decât foaia de tăiței (1 cm).

4. Tăiem foaia de aluat fâșii, apoi tăiem toate fâșiile romburi.

5. Facem câte o tăietură în mijlocul fiecărui romb, prin care trecem unul din vârfurile alungite și-l întoarcem „pe dos”. Așa vom obține forma interesantă pe care o au de fundiță.

6. Prăjim minciunelele în uleiul încins, după care le scoatem pe prosoape de hârtie. Le presărăm cu zahăr pudră vanilat.

Se mai pot face și cu chefir, iaurt sau lapte bătut. Iată cum se prepară!

Ingrediente:

– 400 gr făină,
– 250 ml chefir, iaurt sau lapte bătut,
– 1-2 ouă,
– 100 gr zahăr,
– 1 plic praf de copt,
– ulei de floarea soarelui,
– zahăr pudră.

Mod de preparare:

1. Într-un bol, turnăm făina. Adăugăm zahărul, praful de copt, chefirul (iaurtul sau laptele bătut), 1-2 ouă și amestecăm bine până la omogenizare.

2. Lăsăm aluatul la dospit 30 de minute.

3. Întindem aluatul într-o foaie subțire. Cu ajutorul unui cuțit, decupăm pătrățele de aluat și formăm minciunelele.

4. Le prăjim într-un vas cu ulei încins, pe foc mic, până se rumenesc frumos. La final, le decorăm cu zahăr pudră. Savurați cu plăcere!

Spor la gătit și poftă bună!