Nucile sunt unul dintre cele mai uimitoare alimente pe care natura creată de bunul Dumnezeu ni le-a oferit vreodată. Acestea concentrează o bogăție de nutrienți: vitamine, grăsimi, antioxidanți și minerale.

Iată 4 preparate medicinale pe bază de nuci:
– Siropul din coji de nuci,
– Macerat din nuci verzi,
– Tinctura de nuci,
– Alifia din frunze de nuc.

1. Siropul din coji de nuci
Este un întăritor excelent și totodată un leac pentru bolile de stomac. Aveți nevoie de trei pumni de coji verzi de nucă, proaspăt adunate.

Acestea se taie mărunt și se fierb zece minute într-un litru de apă, în care se pun și trei cuișoare aromate.

Se lasă să se răcească, se strecoară și se amestecă împreună cu un kilogram de zahăr tos.

Se toarnă în sticle de culoare închisă și se ia de trei ori pe zi câte o linguriță, după mesele principale.

2. Macerat din nuci verzi
Este util pentru vindecarea bolilor ce apar pe tractul digestiv, dureri de stomac și pancreas.

Nucile verzi se taie cu un cuțit de inox pe un fund de lemn, se pun într-un borcan după ce au fost amestecate în prealabil cu zahăr.

Abia după trei zile se adaugă țuica (pentru adulți – 250 ml la fiecare zece nuci, pentru copii – 250 ml la fiecare 20 de nuci). Se macerează încă doua săptămâni, apoi se strecoară.

Se administrează cu zece minute înainte de masă. Doza pentru adulți este de o lingură, iar pentru copii, o linguriță.

3. Tinctura de nuci
Se folosește pentru tratarea cancerelor, dar și pentru toate tipurile de helmintiaze (viermi intestinali).

Luați 20 de nuci verzi, pe care le pisați și le puneți într-un borcan de trei litri cu țuică.

Se închide vasul etanș, pentru a evita evaporarea alcoolului. Se lasă la soare timp de 40 de zile, agitându-se zilnic.

Se strecoară printr-un dres fin, se stoarce bine și se păstrează în sticlă de culoare închisă la frigider. Doza pentru adulți este de o lingură, iar pentru copii, o linguriță.

4. Alifia din frunze de nuc
Este bună de pus pe răni.

Se prepară din 15g frunze mărunțite, care se macerează timp de 7 zile în 100 ml ulei de floarea-soarelui, la temperatura camerei.

Apoi, vasul în care se află acest amestec se pune pe bain-marie și se lasă timp de 3 ore, la foc mic.

Se strecoară lichidul prin tifon sau pânză, i se adaugă 15g ceară de albine, se mai ține încă 30 minute pe baia de apă și apoi se face omogenizarea.