Lăstarii vor creşte dacă veţi tunde trandafirii în mod regulat. Cel mai important e să tăiaţi trandafirii în mod corect, deoarece aţi putea risca să se piardă planta.

Reguli generale de tundere a trandafirilor:

Trandafirii se pot tăia în orice sezon al anului, dar important e să efectuaţi tăierea oblică la 5 mm mai sus de mugur. În cazul în care vreţi să aveţi o tufă mai pufoasă de trandafiri, tăiaţi ramurile care dau în exterior, de deasupra mugurilor.

În cazul în care doriţi o tufă verticală, tăiaţi ramurile din interior, de deasupra mugurilor. În funcţie de vârstă tufelor, trebuie să ştiţi să tăiaţi corect ramurile. Spre exemplu, plantele de un an se curată la jumătate din înălţime. În al doilea an, iau naştere 2-3 lăstari pe fiecare ramură, aceştia crescând din tulpină de baza.

Aceştia nu trebuie tăiaţi de la baza. Rămurelele de un an se taie la mugurii de sus care sunt mai bine poziţionaţi sub butoanele care au înflorit, iar rămurelele de doi ani se taiela 2-3 muguri de la baza. În cazul trandafirilor maturi, înlăturaţi complet rămurelele scurte, moarte, care au crescut după ce au fost tăiate anul trecut.

Dacă vreţi să aveţi cele mai frumoase flori, tăiaţi lăstarii laterali de orice grosime care cresc spre centrul tufei.

Tăierea trandafirilor hibrizi de ceai:

Modul în care se curată acest tip de trandafiri este în formă de sfera. Butoanele formate pe rămurelele din anul anterior se taie scurt.

Trebuie să ştiţi că e indicat să lăsaţi 2-4 muguri la o distanţă de 15 cm de nivelul pământului pe tufele tinere. Lăsaţi 4-6 muguri la o distanţă de aproximativ 20 cm la tufele mature. De asemenea, lăsaţi 2-4 muguri pe rămurelele laterale. Şi în acest caz, se înlătura toate ramurile interioare din centrul tufei.

Tăierea trandafirilor din clasa floribundă:

Că să nu crească o tufă cu rămurele mici şi ramuri slabe, tundeţi aceşti trandafiri foarte scurt. Tăiaţi unele ramuri pentru a determina înflorirea mai devreme, iar pe celelalte ramuri de un an, tăiaţi-le doar 1/3 din lungime. În cazul ramurilor bătrâne lăsaţi pe ramurile laterale 3-5 muguri, iar în cazul ramurilor tinere lăsaţi 2-3 muguri. Acele ramuri bătrâne care au crescut din mijlocul tufei, se taie. Acestor trandafiri, trebuie să li se taie ramurile crescute la fiecare 10-12 zile.

Tăierea trandafirilor de parc:

Nu prea se tund toamna aceşti trandafiti. După ce aţi legat ramurile cu panglici,îndoiţi-le în pământ şi acoperiţi-le. Ele se taie primăvară. După ce s-a înlăturat învelişul de iarnă, tăiaţi ramurile după bunul plac încât să le daţi o formă frumoasă şi lăsaţi 2-4 muguri pe ramurile laterale.

Tunderea trandafirilor mininaturali:

Toamna se dau la o parte ramurile rupte, iar primăvară se tund în aprilie. Trebuie scurtaţi cam 1/3 din lungime lăstarii primăvară şi trebuie tăiate complet ramurile slabe, moarte şi bolnave. Se înlătura lăstarii deşi din centrul tufei.

Tăierea trandafirilor acoperitori:

Toamna tăiaţi zonele care au înflorit şi ramurile bolnave şi lăsaţi ramurile tinere de la tulpină de baza care au crescut în acel an. Ramurile laterale se taie la 2-3 muguri la o distanţă de 10 cm de baza. Primăvară,tăiaţi zonele rupte şi afectate de ger.

Dacă veţi tăia corect trandafirii, veţi avea parte de aceste flori anual! Sper să vă ajute această postare!