Pentru că este sezonul corcodușelor verzi, acrișoare, acum este momentul să preparăm pastă de corcodușe pentru acrit ciorbele.

Nu se prepară deloc greu și nici nu necesită mult timp. Este ideală pentru a da gust acru ciorbelor de legume sau de verdețuri. Ciorba de dovlecel, de spanac, cea de lobodă sau ștevie, sunt tare gustoase acrite cu pastă de corcodușe.

Ingrediente:

– 3 kg corcodușe verzi,
– 1 lingură sare,
– apă cât să fie acoperite.

Mod de preparare:

1. Spălăm bine corcodușele, le îndepărtăm codițele și frunzele și le punem într-o oală, apoi adăugăm apă cât să fie acoperite.

2. Le punem la fiert, la foc mediu, până când încep să se separe sâmburii de pulpă. Nu uităm să înlăturăm spuma care se formează pe parcurs.

3. Scurgem lichidul de la corcodușe, iar pe acestea le lăsăm să se răcorească și apoi le trecem printr-o sită, pasându-le intens, pentru a separa pulpa de sâmburi, dar și de pielițe. Durează puțin timp până se pasează, dar merită efortul.

4. Punem apoi pulpa fructelor peste zeama în care au fiert, le amestecăm bine și le punem din nou la fiert, la foc încet, pentru 45-50 de minute, timp în care adăugăm si o lingură de sare.

5. Sterilizăm borcanele și punem pasta fierbinte în ele.

6. Înfiletăm capacele și mai dăm borcanele la cuptorul preîncălzit, pentru 5-6 minute, apoi le lăsăm în cuptor, cu focul stins, până a doua zi când se vor răci definitiv.

7. După răcire, borcanele cu pastă acră de corcodușe se pot pune pe rafturile cămării. Ele rezistă bine și 2 ani.După desfacerea unui borcan acesta trebuie păstrat la frigider.

Pasta de corcodușe se adaugă la final în ciorbe pentru a le acri, cate 2-3 linguri sau după gustul fiecaruia.

Așadar, nu ratați sezonul corcodușelor. Culegeți-le cât sunt verzi, necoapte și transformați-le într-un condiment natural pentru ciorbe.

Corcodușele au niste proprietăți excepționale, chiar dacă noi le consideram niște fructe banale. Au un rol vitaminizant și energizant asupra organismului, contribuind în acelasi timp la detoxifierea acestuia.

Aceste fructe conţin apă (90%), zaharuri (13,6%), acizi și proteine (0,65%), vitamina C (3,7 mg la 100 de grame), vitamine din complexul B şi provitamina A, hidraţi de carbon (7,4%), mult fier, magneziu, calciu, fosfor.

Să vă fie de folos această rețetă!