Cozonacul nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Sarbatori si nu numai. Ori de cate ori stiu ca urmeaza sa am musafiri, ma pregatesc cu cate un cozonac pufos si bun. Umplutura poate fi foarte diferita: cu bezea, nuca, rahat, stafide, ciocolata.
Cum se prepara un cozonac gustos, pufos si aromat
Ingrediente:
– 1 kg de faina,
– 200 g zahar,
– 1/2 litru de lapte,
– 4 galbenusuri,
– 1 ou intreg – pentru uns pe deasupra,
– 50 g unt,
– 100 ml de ulei – pentru uns blatul de lucru si formele,
– coaja rasa de la o lamaie,
– un varf de lingurita de sare.
Pentru umplutura:
– 200 g zahar,
– 4 linguri de cacao,
– 200 g rahat.
Mod de preparare:
Faina, ouale, zaharul si ligheanul in care veti framanta cozonacul trebuie sa fie la temperatura camerei.
Cerneti faina in ligheanul pregatit. Ideal ar fi sa o cerneti de doua ori ca sa inglobeze cat mai mult aer si sa obtineti un cozonac cat mai pufos.
Incalziti laptele. Nu trebuie sa fie fierbinte, ci usor caldut, abia sa se simta la mana. Dati deoparte 50 ml de lapte caldut pe care il vom folosi la maia, iar in restul de lapte dizolvati zaharul.
Dizolvati drojdia in 50 ml de lapte, apoi adaugati treptat 100 g de faina si amestecati maiaua cu o lingura de lemn pana obtineti o consistenta cremoasa.
Presarati peste maiaua astfel preparata o lingura rasa de faina, o acoperiti cu un prosop curat si o lasati la dospit timp de 30 de minute intr-un loc ferit de curent. Va creste si veti observa la suprafata ei ca faina s-a “crapat”.
Topiti untul intr-o craticioara la foc mic, apoi il lasati sa se racoreasca. Cand il folositi trebuie sa fie caldut, nici rece, nici fierbinte.
Bateti galbenusurile cu o furculita si adaugati in ele sarea si coaja rasa de lamaie.
Faceti o adancitura in faina din lighean in care turnati maiaua, galbenusurile batute si restul de laptele caldut. Amestecati cu mana, iar pe masura ce aluatul se leaga, turnati putin unt topit (cam 1/3 din cantitate) si framantati pana ce acesta este complet inglobat.
Abia apoi turnati din nou putin unt si framantati din nou si tot asa pana cand aluatul inglobeaza tot untul.
Framantati aluatul cam 30 de minute pana cand il simtiti ca devine moale, elastic, lucios si nu se mai lipeste de maini, nici de lighean. Acoperiti ligheanul cu un servet si lasati aluatul sa creasca intr-un loc caldut si ferit de curent pana isi dubleaza volumul (aprox. 1 ora).
Rasturnati aluatul pe blatul de lucru uns cu putin ulei si il impartiti in 4 parti egale. Intindeti pe rand fiecare bucata de aluat intr-o foaie cu grosimea de 2-3 cm. Intindeti cu mana, nu cu sucitorul, pentru a pastra aerul in interior!!
Pentru umplutura de cacao, doar amestecati pudra de cacao cu zaharul. Impartiti cantitatea obtinuta in 4 parti egale si presarati pe fiecare foaie de aluat. Presarati si rahatul taiat cuburi.
Rulati foile de aluat, impletiti-le doua cate doua si asezati-le in 2 forme de cozonac unse cu ulei si tapetate cu hartie de copt.
Acoperim formele cu un servet si le lasam la dospit timp de 60 de minute, pana cand incepe sa depaseasca marginile formei.
Ungeti cozonacii cu oul batut. Daca va place, ii puteti presara cu zahar tos.
Bagati cozonacii in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati-i la copt 40-45 de minute, pana trec testul scobitorii. Lasati cozonacii la racit eventual pana a doua zi.
Pofta buna!