Pentru a se dezvolta, plantele au nevoie de o hranire corespunzatoare. Ingrasamintele pentru florile de apartament nu reprezinta doar un atu al gradinarilor si al floristilor, ci sunt la indemana oricui.

Poti stimula cresterea si dezvoltarea plantelor de casa, daca vei utiliza 10 ingrediente naturale pe care le ai mereu la indemana!

1.Zahar

Zaharul este un ingrasamant popular folosit pentru fertilizarea plantelor de apartament, putand fi diluat in apa (o lingurita de zahar la un pahar de apa) sau turnat direct in ghiveci.Fertilizarea cu aceasta solutie trebuie sa aiba loc o data pe saptamana, dar nu trebuie folosita mai mult de 2-3 ori deoarece poate afecta planta.

De asemenea,puteti fertiliza plantele cu ajutorul glucozei.Intr-un litru de apa se dilueaza un comprimat de glucoza.Solutia finala se pulverizeaza doar pe plantele bolnave ,intrucat doar ele au nevoie de ea.

2.Zat de cafea

Zatul de cafea este un ingrasamant excelent. Dupa ce beti cafeaua, puneti zatul in ghiveci.Pamantul va deveni mult mai usor,crescand aciditatea solului.

Ca sa fertilizati plantele de apartament,puteti,de asemenea sa folositi si infuzia de ceai ,insa aceasta pe langa efectele pozitive,poate avea si efecte negative,deoarece musculitele negre sunt innebunite dupa infuzia de ceai din pamant.

3.Citrice si alte fructe

Un grasamant excelent il reprezinta si cojile de bananca,portocale si mandarine.Ca sa preparati ingrasamantul din citrice,umpleti o treime dintr-un borcan de un litru cu cojile taiate marunt si adaugati apa clocotita. Timp de 24 de ore,lasati sa se infuzeze iar apoi scoateti cojile.Dupa ce ati adaugat apa curata in borcanul de un litru pana s-a umplut,udati florile cu aceasta solutie.

Pentru prepararea ingrasamantului cu coji de banana,e nevoie de un borcan de un litru in care veti pune o jumatate de coji maruntite,apoi apa pana se umple.Lasati sa se infuzeze 24 de ore,apoi umpleti din nou borcanul dupa ce ati aruncat cojile de banana.De asemenea,cojile de banana pot fi adaugate in substratul de sol ,favorizand cresterea plantei.

4.Cenusa

Cenusa are in compozitia ei sulf,potasiu,fosfor,magneziu,zinc,fier si calciu. Ca sa fertilizati planta,amestecati cenusa cu pamant atunci cand o transplantati. Prin aceasta metoda,veti dezinfecta substratul si il veti face mai hranitor.

Puteti,de asemenea,sa preparati si ingrasamant lichid din cenusa ,diluand intr-un litru de apa o lingura de cenusa.

5.Drojdia

Drojdia este un minunat stimulator de crestere a plantelor in apartament.,oferind acestora o multime de nutrienti,inclusiv fitohormoni.Activitatea microorganismelor poate creste prin udarea pamantului cu extract de drojdie.

De asemenea,se intensifica eliberarea dioxidului de carbon ,avand loc o mineralizare rapida a materiei organice cu eliberarea de fosfor si azot.O infuzie de drojdie de 1% adaugata in pamant,echivaleaza cu adaugarea in pamant a unei doze de sezon plina de ingrasaminte. Dizolvati 10 g de drojdie conventionala si o lingura de zahar intr-un litru de apa calda.Daca nu aveti drojdie conventionala,folositi drojdie uscata,dizolvand in 10 l de apa 10 grame de drojdie uscata si 3 linguri de zahar.

Inainte sa fertilizati plantele,indiferent de ce tip de drojdie folositi,trebuie sa infuzati timp de 2 ore.Solutia trebuie diluata cu apa in raport 1:5 si turnata in ghiveciul cu planta.

6.Cocktail de ceapa

Acesta contine un set de microelemente care au un impact pozitiv asupra cresterii plantelor.Se prepara foarte simplu,insa nu poate fi tinut pentru o lunga perioada de timp. Pentru preparare,adaugati 2 l de apa calda peste 50 de grame de coaja de ceapa si fierbeti pentru aproximativ 10 minute .Apoi,lasati amestecul sa stea asa timp de 3 ore.Dupa ce solutia s-a racit,strecurati-o si pulverizati solul si plantele.

7.Compost

Compostul e benefic atat plantelor de gradina,cat si plantelor de apartament.Pentru a fertiliza pamantul,folosti pamantul de frunze,adica adaugati-l in timpul transplantarii plantelor la substratul de pamant. Acesta are rol in imbunatatirea solului. Pamantul poate fi fertilizat si cu ajutorul mranitei ce se obtine din descompunerea gunoiului de grajd.In 10 l de apa,diluati 100 g . Daca folositi aceste tipuri de ingrasaminte,trebuie sa va asteptati ca mirosul sa nu fie unul tocmai placut,insa va disparea in cateva ore.

8.Apa de acvariu

Apa de acvariu reprezinta o buna alternativa pentru ingrasamintele din comert,deoarece contine multe substante ce determina cresterea si dezvoltarea plantelor. E indicat sa folositi doar primavera sau la inceputul verii acest tip de fertilizator. Ca si in cazul aceste fertilizari,trebuie sa aveti grija sa o faceti cu masura operatiunea. Apa din acvariu nu trebuie folosita mai mult de o data pe luna pentru fertilizarea plantelor.

9.Acid SUCCINIC

Procesarea de chilimbar natural determina aparitia acidului succinic.Acesta are o multime de proprietati de aceea este foarte indicat in fertilizarea plantelor de apartament.In 5 l de apa,dizolvati 1 g de acid succinic.

Cu amestecul obtinut puteti uda,dar si pulveriza plantele de apartament.Este indicat in cazul paianjenilor de planta, begonior, aglaonemei,havortiei. Acest ingrasamant se foloseste o data pe an.

10.Apa rezultata din spalarea cerealelor

E indicat sa folositi apa din spalarea cerealelor,precum hrisca,orez etc, deoarece contine fosfor,siliciu,magneziu si fier.

Reguli simple inainte de a utiliza ingrasamintele pentru plantele din apartament:

-in cazul in care plantele sund deja bolnave,folositi o cantitate mai mica a fertilizatorului.

-este bine ,ca inainte sa turnati fetilizatorul,sa turnati apa simpla in sol pentru a evita o eventuala distrugere a plantei daca ingrasamantul are o concentratie mare.