Fără doar şi poate, Paştele fără pască este pentru cei care-şi iubesc tradiţiile, cam ca nunta fără lăutari.
Minunata şi oarecum complexa prăjitură (căci pasca înglobează caracteristicile mai multor tipuri de dulce moştenite de la străbuni) este, categoric, nelipsită de pe masa sărbătorilor creştine, alături de cozonac, de ouăle roşii şi de friptura de miel.
Ingrediente:
600 gr faina
20 gr drojdie
260 ml lapte
80 gr zahar
70 gr unt
2 galbenusuri
1/2 lingurita sare
coaja rasa de la lamaie si portocala
Pentru umplutura:
500 gr branza de vaci
3 oua
2 lingurite amidon alimentar
80 gr stafide
100 gr zahar
esenta de rom
1 plic de zahar vanilat
Pentru uns deasupra:
1 galbenus
cateva linguri de lapte
Mod de preparare:
Mai intai am frecat drojdia cu o lingura de zahar si am amestecat-o cu putina faina, lasand-o apoi la dospit intr-un loc caldut, ferit de curent si acoperita cu un prosopel curat. Cam jumatate de ora. Untul l-am topit si l-am amestcat cu laptele caldut si coaja de lamaie si portocala. Intr-un vas am pus faina cu sarea si am turnat amestecul de lapte si unt. Am pus galbenuurile, drojdia dospita, si am inceput sa framant. Cand s-au incorporat toate am inceput sa presar zaharul si sa tot framant.
Cand aluatul a crescut l-am desartat pe planseta de lucru si l-am impartit in doua parti. Din una am facut o foaie rotunda, pe care am pus-o in forma de 26cm, unsa cu unt si tapetata cu faina. Din cealalata bucata, mai micuta, am facut trei snururi. Doua le-am dat unul peste altul, formand un snur rasucit, pe care l-am pus de jur imprejururl formei rotunde. Cu o lingura am pus umplutura formata din ingredientele date mai sus. Peste umplututa pus o cruce facuta din cel de al treilea snur. Am uns bine cu un galbenus de ou spart in cateva linguri de lapte si am dat tava la cuptor. Aveti grija sa incalziti bine cuptorul inainte de a baga tava. Am copt pasca cam 45-50 minute, la 180 grade, depinde de cuptor.
Pofta buna!
Hristos a inviat!