Papanașii cu smântână și dulceață sunt foarte pufoși, c-o textură grozavă, aromați și apetisanți. Sunt extrem de simplu și rapid de pregătit.
Ingrediente pentru 8 papanași:
– 500 grame brânză de vaci (grasă),
– 2 ouă,
– 100 grame zahăr,
– 5 ml esentă de vanilie (1 linguriță),
– 200 grame făină de grâu,
– 2 grame bicarbonat de sodiu (1 linguriță),
– 500 ml ulei de floarea soarelui (pentru prăjit).
Pentru servit:
– 400 grame smântână,
– 400 grame dulceață de fructe (afine, cireșe, vișine etc.).
Mod de preparare:
1. Amesteca branza cu ouale, zaharul si esenta de vanilie.
Secretul unei retete reusite de papanasi pufosi este sa folosesti o branza de vaci dulce, grasa si cat mai uscata, fara zer.
2. Separat, amesteca faina cu bicarbonatul.
3. Combina faina cu amestecul de branza si framanta totul cu mana. Se adauga surplus de faina doar daca aluatul o cere, dar nu va recomand, e perfect atat cat mentioneaza reteta.
4. Pe blatul de lucru infainat se imparte aluatul in 8 parti egale, de aproximativ 120-125 g fiecare.
5. Se ia din fiecare bucata aluat cat o nuca si se modeleaza rotund.
6. Bucatile ramase se rotunjesc in bile mari, care se aplatizeaza. Infainati-va mainile si veti lucra foarte usor!
7. In mijlocul fiecarui papanas infinge degetul, apoi roteste-l sa largesti usor gaura obtinuta.
8. Pui ulei mult la incins intr-o cratita/tigaie larga.
9. Cand uleiul s-a infierbantat maxim, dai focul la mediu si pui papanasii si bilutele.
10. Le prajesti pentru aproximativ 5 minute pe-o parte, apoi invarti si mai prajesti 3-4 minute.
11. Scoti intr-o strecuratoare mare si lasi 2 minute, apoi ii montezi pentru servire.
12. Asezi papanasii in farfurie, pui cate-o lingura-doua de smantana, una de dulceata, apoi biluta de papanas ramasa, si mai adaugi putina dulceata si smantana.
Servește papanașii calzi, cu dulceața preferată!
Poftă bună!