S-a demonstrat ştiinţific că cei care suferă de boli pulmonare au un nivel mai scăzut de antioxidanţi în sângele lor.

Antioxidanţii sunt substanţe nutritive cu rol benefic pentru organism, protejând celulele de diferite tipuri de daune. Un nivel scăzut de antioxidanţi ar putea favoriza dezvoltarea astmului cronic.

Plămânii trebuie protejaţi

Atunci când respirăm, plămânii se dilată şi se contractă. Ei transportă oxigenul la sânge, eliminând dioxidul de carbon toxic. Cu toate acestea, aerul pe care îl respirăm conţine, de cele mai multe ori, componente toxice care ar putea deteriora plămânii.

Putem vindeca organismul de acest prejudiciu cu ajutorul unor ceaiuri medicinale ce contribuie la menţinerea sănătăţii plămânilor:

Ceai din mesteacăn, ienupăr şi păpădie

Ceaiul combate efectele nocive ale factorilor agresivi de mediu: dioxizii de sulf şi azot generaţi de centralele electrice şi aflaţi în gazele de eşapament, fumul negru, excesul de ozon, freonul (frigidere, spray-uri de uz casnic, parfumuri, etc). Este util atât persoanelor ale căror profesii solicită la maximum plămânii, precum şi fumătorilor înrăiţi.

> Se prepară un amestec din 2 părţi frunze de mesteacăn, câte 1 parte ienupăr şi rădăcină de păpădie. O lingură din acest amestec se infuzează în 200 ml. apă fierbinte. După răcire, ceaiul strecurat se împarte în 3 părţi egale şi se consumă cu o oră după masă, pe o perioadă de cel puţin 3 luni.

Ceai din lumânărică

Datorită mucilagiilor prezente în petale şi frunze, infuzia acţionează asupra întreg aparatului respirator. Fluidifică secreţiile bronşice, contribuie la calmarea tusei convulsive, ameliorează simptomele bronşitei şi răreşte frecvenţa crizelor de astm bronşic.

> Preparare: Într-un vas emailat se adaugă 10 gr. (2 linguriţe) de plantă uscată şi 250 ml. apă (o cană). După ce a dat în clocot, vasul se acoperă, se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară. Opţional, se poate îndulci cu miere (nu cu zahăr).

Se consumă 2 căni pe zi, dimineaţa pe stomacul gol şi seara înainte de culcare, în cură de 3 săptămâni.

Decoct cu lapte şi conuri de pin

Aceste remediu popular milenar curăţă foarte bine alveolele şi bronhiile de spută la bolnavii cu astm, bronşită cronică, emfizem sau pneumonie, fiind recomandat îndeosebi şi persoanelor care s-au lăsat de fumat.

> Preparare: Se spală bine 3 conuri de pin, verzi, se pun într-o crăticioară sau într-un termos împreună cu o bucăţică de răşină (cât o monedă de 10 bani), iar deasupra se toarnă 500 ml. de lapte clocotit. Vasul se înveleşte cu un material călduros şi se lasă la infuzat timp de 3-4 ore, apoi se strecoară. Conurile rămase se spală bine şi se mai folosesc de 2 ori, tăiate în două.

Se consumă câte 250 ml, dimineaţa pe stomacul gol şi seara, înainte de culcare, timp de 1-2 luni.