Suplimentele proteice sunt un subiect controversat. Cu siguranță au beneficii – ajută organismul să își satisfacă nevoile zilnice de proteine. Și asta într-un mod convenabil. Dar consumul excesiv de suplimente proteice face adesea mai mult rău decât bine. Lucru pe care o sa îl dezbatem in această postare:

Care sunt efectele secundare ale suplimentelor proteice

 Sistem digestiv supărat

Cele mai populare două suplimente proteice – proteina din zer și cazeina – sunt derivate din lapte. Acestea sunt bogate în lactoză, care este un tip de zahăr care se găsește în mod natural în lapte. Prin urmare, nu este o alegere bună pentru cei care au intoleranță la lactoză.
Aportul în exces al acestor proteine poate provoca, de asemenea, mișcări intestinale crescute, balonare și chiar greață. Alte reacții adverse, includ flatulență și diaree.

 Creșterea în greutate nesănătoasă

Acest efect secundar bate în primul rând scopul inventării suplimentelor proteice! Dacă se iau în cantități excesive, suplimentele proteice vă pot determina să vă îngrășați. Și prin greutate, ne referim la grăsime. Când regimul de antrenament nu se potrivește cu aportul de proteine, caloriile neutilizate se transformă în grăsimi. Această grăsime se acumulează zi de zi, determinându-vă să vă îngrășați rapid. Cu siguranță nu este un semn bun.

 Poate scădea prea mult tensiunea arterială

Cercetările arată că proteinele din zer pot scădea mai ales tensiunea arterială. Deși aceasta poate fi o veste bună în majoritatea cazurilor, persoanele care iau deja medicamente pentru hipertensiune arterială trebuie să fie precauți, deoarece suplimentele din zer ar putea scădea tensiunea arterială prea mult.

Ar putea afecta rinichii

Deoarece proteina este utilizată de organism, produce amoniac ca produs secundar. Amoniacul este apoi transformat în uree, care este eliminată din organism prin urină. Logica este simplă. Dacă o persoană ia cantități mari de proteine, produce cantități mari de uree. Acesta pune presiune mai mare asupra rinichilor, deoarece rinichii filtrează cantități abundente de uree și calciu din sânge.
Atunci când se consumă cantități mari de suplimente proteice pe o perioadă lungă de timp, există un risc crescut de a dezvolta tulburări renale. Afectarea rinichilor, calculilor renali și insuficiența renală sunt posibile efecte secundare ale administrării suplimentelor de proteine în cantități excesive.

 Poate perturba hormonii

Perturbarea hormonală este problema majoră atunci când vine vorba de suplimentele de proteine pe bază de soia. În timp ce soia este bogată în aminoacizi esențiali, este încărcată și cu fitoestrogen. Fitoestrogenul, atunci când este ingerat, imită hormonul estrogen și vă poate trimite sistemul endocrin într-o plimbare cu roller-coasterul. Ca să nu mai vorbim de faptul că până la 95% din soia folosită la fabricarea suplimentelor proteice este modificată genetic. Soia modificată genetic conține o substanță chimică numită glifosat, care este responsabilă de dezechilibru hormonal, avort spontan și chiar malformații congenitale la nou-născuți. Daidzeina și genisteina găsite în soia pot provoca disfuncții erectile, diminuarea libidoului și mărirea sânilor la bărbați.

 Poate provoca leziuni hepatice

A consuma o dietă de suplimente proteice, fără carbohidrați, poate împinge corpul în starea de cetoză, în care corpul folosește grăsimea ca sursă primară de energie. Acest lucru duce la niveluri ridicate de aciditate sanguină. Se știe că aciditatea crescută a sângelui afectează funcția ficatului și poate duce la tulburări hepatice severe.
De asemenea, administrarea excesului de proteine din zer fără exerciții fizice poate duce la inflamația ficatului și poate crește riscul de leziuni hepatice grave!

 Poate duce la intoxicarea cu metale grele

În jurnalul Consumer Reports s-a menționat faptul că pulberile de proteine sunt îmbinate cu metale grele dăunătoare, cum ar fi arsenul și plumbul. Inutil să spun că consumul prelungit de suplimente proteice în exces vă poate îmbolnăvi. O persoană care consumă suplimente proteice poate prezenta epuizare și alte probleme – cu atât mai mult dacă are simptome de diabet sau suferă de afecțiuni renale cronice.

 Interacțiuni medicamentoase

Ar fi extrem de înțelept să nu consumați proteine din zer dacă luați medicamente pentru osteoporoză – deoarece ar putea reduce absorbția medicamentului. Proteina din zer poate interacționa, de asemenea, cu medicamentele anti-trombocite, medicamentele anti-coagulante și AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene), crescând astfel riscul de sângerare.
Un aport supravegheat, recomandat de suplimente proteice este în regulă. Problemele apar atunci când treci peste doza recomandată.

 Poate provoca deshidratare

Cercetările arată că dietele bogate în proteine pot deshidrata. Acesta este un motiv pentru care persoanele care au diete bogate în proteine trebuie să bea multă apă.

 Poate provoca acnee

Se știe că proteina din zer crește producția unui hormon numit IGF-1 sau factor de creștere asemănător insulinei. Acest lucru poate declanșa producția de sebum și poate duce la acnee.

 Poate duce la pierderea parului

Părul nostru este făcut din keratină, care este o proteină. Proteina din zer este, de asemenea, cunoscută pentru a crește nivelul de testosteron, care produce o substanță chimică numită DHT în fluxul sanguin. Această substanță chimică poate provoca adesea căderea părului.
Acest lucru înseamnă că nu proteinele, ci substanța chimică care este produsă în acest proces, cauzează căderea părului. Chiar și excesul de greutate poate duce la creșterea nivelului de testosteron și la pierderea ulterioară a părului. Prin urmare, trebuie să vă concentrați și asupra exercițiului fizic.
Concluzie
Proteinele sunt importante. De fapt, este elementul de bază al vieții. Dar consumul în exces nu este recomandat. Deci, țineți cont asupra aportului de proteine. Asigurați-vă că obțineți suficient de multe, dar nu treceți peste limită.

 Cum puteți elimina excesul de proteine din corp?

Hidratarea este cheia. Apa poate ajuta la eliminarea excesului de proteine din sistemul dumneavoastră. Și dacă luați deja suplimente de proteine din zer, asigurați-vă că includeți mai multe alimente cu conținut scăzut de proteine în dieta dumneavoastră. În acest fel, puteți evita un exces de proteine.

 Care este doza ideală de proteine

O persoană poate lua 0,8 până la 1,3 grame de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporală. Ceea ce înseamnă că, dacă cântăriți 65 de kilograme, aportul ideal de proteine poate fi între 52 și 84 de grame pe zi. Nu uitați să mențineți un echilibru.