Studiile făcute în timp au concluzionat că persoanele care mănâncă fructe și legume închise la culoare, aproape negre, sunt ferite de grave probleme de sănătate precum bolile hepatice, cancerul, anemia, osteoporoza, afecțiunile cardiace sau degenerative, precum maladia Alzheimer.
De ce? Pentru ca aceste fructe sunt foarte bogate in vitamina C si grupul de vitamine B cu efect antiinflamator, antiimbatranire, antidiabetic.
Afinul, un arbust nu prea inalt care creste in zonele montane, infloreste in mai, iunie si fructele sale, afinele, niste bobite bleumarin, brumate, suculente, dulci-acrisoare, se coc in iulie, august.
Afinele sunt bogate in acizi organici, minerale precum fier, potasiu, mangan, cupru, sulf, fosfor, zinc si crom, vitamine, taninuri, alcool si ului esential.
Consumate cu regularitate, afinile cresc imunitatea organismului, au grija de ficat si stomac, curata sangele, vindeca bolile rinichilor, intretin mintea sanatoasa.
Frunzele de afin, culese inainte de a ajunge la maturitate, au si ele o compozitie care ajuta in tratarea a numeroase boli, cum ar fi diabetul zaharat.
Afinele pot fi consumate ca atare, congelate, gasindu-se sub aceasta forma tot anul la supermarket, sub forma de suc proaspat, pulbere preparata din afine uscate ori sub forma de decoct, din frunze ori fructe uscate.
Bolnavilor de diabet li se recomanda sa consume afine pe tot parcursul anului si sa bea decoct din frunze ori fructe uscate, care se gasesc de cumparat la plafar. Afinele reduc cantitatea de zahar din sange si stimuleaza functionarea pancreasului.
Consumul de afine proaspete trateaza infectiile urinare, afectiunile hepatice, stimuleaza regenerarea celulelor de la nivelul retinei cu efect benefic asupra vederii noastre, reduce riscul de boli cardiovasculare, previn infarctul miocardic. Daca mesteci fructe de afine, aftele dispar.
Studii recente spun ca un consum frecvent de afine ajuta la mentinerea sanatatii creierului, prevenind astfel boala Alzheimer si sporind performantele intelectuale.
Afinele imbunatatesc semnificativ memoria, motiv pentru care elevii si studenii constiinciosi, cei care invata mult, dar si alte persoane care inca mai au de studiat, ar trebui sa le consume zilnic.
Consumând afine, vă puteți apăra de îmbătrânirea prematură. Acestea contin antioxidanți puternici care susțin și stimulează procesul de reparare a ADN-ului uman și acționează direct asupra genelor asociate cu îmbătrânirea, crescând longevitatea.
Antioxidantii neutralizează daunele radicalilor liberi, reduc stresul oxidativ la nivel profund (asupra țesuturilor și celulelor) și stimulează genele responsabile cu protejarea celulelor. Extractul de afine este atât de puternic încât poate crește durata de viață cu 28%, echivalentul a 22 de ani.
Pulberea de afine se obtine macinand fructele uscate in rasnita electrica de cafea. Nu se rasneste mult odata, e suficienta o portie pentru 10 – 15 zile. Zilnic se iau cate 4 lingurite de pulbere, cu putina apa, cu o jumatate de ora inainte de mese.
Persoanele care-si doresc sa tina o cura cu afine, pot consuma zilnic intre 200-400 grame de afine, in mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute inaintea meselor principale. O cura cu afine ar trebui sa dureze minimum 7 zile si maximum 1 luna.