Dulceață de nuci verzi – bună de te lingi pe degete!
Dulceața de nuci verzi este un deliciu ce ne aminteste de copilărie.
In cantități mici, dulceața de nuci verzi aduce un plus de vitamine pentru organism, fiind o sursă bună de serotonină si endorfină.
Nucile verzi sunt bogate in vitaminele C, PP, E, iod, acizi grasi si tanin.
Un beneficiu al consumului de dulceață de nuci verzi il reprezintă purificarea vaselor sangvine si normalizarea tensiunii arteriale.
Pentru o dulceaţă perfectă, nucile trebuie culese începând cu sfârşitul lunii iunie, până la finalul lunii iulie.
Ingrediente:
1 kilogram de nuci verzi,
500 grame de zahar,
250 mililitri de apa,
sucul de la 3 – 4 lămâi,
1 plic zahar vanilat sau baton de scortisoara.
Mod de preparare:
1. Primul pas este sa pregatiti ingredientele, sa spalati nucile si sa le curatati bine de coaja verde cu un cutit ascutit. Pentru a va feri de petele lasate pe piele, folositi manusi.
2. Inmuiati nucile curatate in apa rece cu sucul de lamaie timp de 12 ore; in aceasta perioada schimbati apa de 3 – 4 ori, pentru a scapa de gustul amarui.
3. Intr-o oala/cratita mai adanca se amesteca zaharul cu apa si se fierbe ca un sirop simplu.
4. Atunci cand zaharul s-a dizolvat, adaugati in cratita nucile, zaharul vanilat sau batonul de scortisoara. Se amesteca si se lasa sa fiarba.
5. Dulceata trebuie sa fiarba timp de cel putin 4 ore la foc mic.
6. Dupa cele 4 ore, luati cratita de pe foc si sterilizati borcanele in care puneti dulceata deasupra aburilor fierbinti.
7. Turnati dulceața peste borcanele sterilizate si inchideți cu capace etans.
Dulceața se consuma cu bauturi calde sau este folosita in prepararea altor deserturi. Se pastreaza la temperaturi mici, ferita de razele soarelui.
Pofta buna!