Prin amestecarea enzimelor digestive ale albinelor și a substanțelor rășinoase ale plantelor se formează o substanță lipicioasă cu o formulă unică – propolisul. Albinele au nevoie de propolis pentru a proteja și dezinfecta fagurii și stupii, iar oamenii au nevoie de el pentru tratament.

În ciuda faptului că propolisul este cunoscut încă de la începutul timpurilor, medicina modernă continuă să descopere din ce în ce mai multe proprietăți.

Puteți folosi acest produs într-o varietate de moduri: pur și simplu mestecându-l, adăugându-l în lapte (vindecă perfect tusea) sau sub formă de tinctură de alcool, extern și intern.

Proprietățile vindecătoare ale tincturii de propolis

Atunci când este luată intern, tinctura de propolis întărește sistemul imunitar, ameliorează inflamația și acționează ca un antioxidant.

Spectrul de acțiune pentru uz extern este și mai larg: dezinfectează și vindecă rănile, regenerează pielea, anesteziază și ucide ciuperca.

Medicii prescriu medicamentul pentru o varietate de afecțiuni și boli: pentru tratamentul amigdalitei, faringitei, sinuzitei, otitei medii, traheitei, bronșitei, pneumoniei, pentru eliminarea infecțiilor virale (gripa, herpes), pentru toate patologiile dentare, în ginecologie pentru colul uterin, eroziune, și chiar pentru tratamentul bolilor gastrice.

Cel mai adesea se folosește o tinctură de propolis 10%. Este bine să o cumpărați de la farmacie sau de la magazinele naturiste.

Cum să utilizați tinctura de propolis

1. Pentru faringită și amigdalită, faceți gargară cu o tinctură diluată cu ser fiziologic în raport de 1:10.

2. Cu aceeași concentrație, trebuie să pregătiți o soluție pentru clătirea gurii în cazul bolilor dentare.

3. Pentru sinuzită: se picură și se clătește nasul cu tinctură de propolis diluată în proporția indicată mai sus.

4. Pentru otită, puneți în ureche un tampon de vată înmuiat în preparat. Dacă efectuați procedura pentru un copil, tinctura trebuie diluată cu apă caldă fiartă într-un raport de 1:1.

De asemenea, adulții pot administra 2 picături de tinctură cu concentrație de 5% în fiecare ureche până la recuperarea completă.

5. Inhalațiile cu tinctură de propolis (calculată ca 1 picătură de tinctură la 5 ml de ser fiziologic) se folosesc pentru afecțiunile respiratorii. Lichidul preparat trebuie turnat în inhalator.

6. Ca tonic general: se dizolvă 15-20 de picături de tinctură într-o lingură de lapte sau apă și se bea cu 30 de minute înainte de masă.

7. Pentru tratamentul bolilor gastrice, se diluează 15-20 de picături de tinctură în 100 ml apă caldă și se bea cu 30 de minute înainte de masă.

8. Leziunile cutanate, rănile, erupțiile herpetice, infecțiile fungice ale picioarelor și unghiilor, mătreața se tratează nediluat cu pansamente, loțiuni sau lubrifiant.

Cu tot efectul pozitiv al propolisului asupra corpului uman, ar trebui să consultați un medic pentru a face un diagnostic precis și pentru a prescrie tratament!

Propolisul este contraindicat persoanelor alergice la produsele apicole. Pentru copii, femei însărcinate și șoferi, utilizarea tincturii de propolis intern este, de asemenea, contraindicată (poate fi utilizată doar extern).

Datorită riscului ridicat de reacții alergice, bebelușilor sub 3 ani nu li se recomandă, în general, să fie tratați cu medicamente pe bază de propolis.