Carnea de porc în suc propriu reprezintă o variantă excelentă de conservare a cărnii. Puteți să o preparați când aveți multă carne, iar spațiul din congelator este limitat. Se gătește pe aragaz, într-o cratiță obișnuită.
Practic vorbim despre bucăți de carne de porc bine asezonate (sarea este foarte importantă!) care se pun în borcane fără adaos de apă sau grăsime. Acestea se închid ermetic și se sterilizează iar, prin tratamentul termic aplicat, carnea se gătește direct în borcan și-și lasă sucurile naturale.
Pentru această conservă, recomandăm să alegeți carne cu grăsime deoarece grăsimea se va topi în timpul gătitului, se va închega și astfel va forma un dop deasupra cărnii din borcan.
Notă: într-un borcan de 500 ml încape 500 g de carne. Folosind această rețetă, putem conserva orice tip de carne.
Ingrediente:
– 1 kg carne de porc, de exemplu spată;
– 1 lingură rasă sare alimentară (neiodată);
– condimente (piper negru măcinat sau altele) – opțional.
Mod de preparare:
1. Spălăm și uscăm carnea. O porționăm în bucăți de 50-60 grame și le punem într-un bol.
2. Adăugăm sarea și amestecăm foarte bine. Lăsăm carnea să se săreze timp de 15-20 de minute.
3. Între timp, pregătim borcanele și capacele: spălăm borcanele foarte bine, cu bicarbonat de sodiu și fierbem capacele în apă clocotită timp de câteva minute. Apoi uscăm borcanele cu ajutorul unui prosop curat de bucătărie.
4. După 15-20 de minute, amestecăm încă o dată carnea din bol, după care o așezăm compact în borcanele pregătite. Nu umplem borcanele cu vârf: lăsăm aproximativ 1 cm liber sub capacele lor. Altfel în timpul clocotirii carnea va ridica capacele.
5. Punem un prosop curat la baza unei cratițe și așezăm borcanele în ea. Acoperim borcanele cu capace și turnăm apă în cratiță, cât să acopere 3/4 din înălțimea borcanelor. De asemenea, punem și o farfurie sau o altă greutate pe borcane.
6. Acoperim cratița cu un capac și aducem apa din ea până la punctul de fierbere. După aceasta, reducem focul până la minim și fierbem borcanele timp de 5 ore, sub capac. O dată la 60 minute verificăm nivelul apei din cratiță și, la nevoie, completăm cu apă fierbinte.
7. După timpul de fierbere, scoatem borcanele din cratiță, le închidem ermetic, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent, timp de 12 ore.
8. Ulterior, le depozităm în cămară sau într-un alt loc rece.
Aceste conserve rezistă chiar și 3-4 ani și carnea poate fi inclusă într-o varietate mare de rețete. Este delicioasă!
Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!