Artrita este o tulburare inflamatorie care apare atunci când cartilajul care leagă un os de altul este distrus. Este o afecțiune care apare, în majoritatea cazurilor, din cauza procesului de îmbătrânire, însă poate apărea și din alte cauze precum nutriție slabă, stil de viață sedentar sau lovituri.

Artrita se poate dezvolta în orice articulație a corpului, dar cel mai des sunt afectate mâinile pentru că sunt într-o mișcare permanentă și articulațiile încep să cedeze.

Persoanele care se confruntă cu această problemă efectuează cu greu multe acțiuni zilnice pentru că acestea devin dureroase, iar durerea le afectează mobilitatea. Dar, există remedii naturiste care pot ajuta la reducerea severității simptomelor.

1. Uleiul de ricin

Acest ulei are capacitatea de a reduce inflamația și durerea cauzată de artrită. Cu ajutorul acidului ricinoleic pe care îl conține, acționează ca un antiinflamator și ca un analgezic când vine vorba de tratarea artritei pe mâini.

Pentru acest remediu ai nevoie de 30 de grame de ulei de ricin. Încălzește uleiul până la o temperatură sigură pentru piele și aplică-l imediat pe mâini. Repetă procedura zilnic, de 2 ori.

2. Semințele de Schinduf

Semințele de Schinduf (fân grecesc, sfindoc sau molotru) conțin acizi grași și aminoacizi esențiali care acționează ca veritabile medicamente antiinflamatoare. Aceste proprietăți ale schindufului ajută la reducerea durerilor de artrită a mâinilor și contribuie la prevenirea retenției de lichide.

Semințele conțin și antioxidanți care ajută la eliminarea toxinelor de care organismul nu are nevoie, întrucât contribuie la menținerea funcțiilor limfatice ale organismului.

Pentru acest remediu ai nevoie de 200 ml de apă și 1 linguriță de semințe de Schinduf: pune semințele în apă și lasă-le peste noapte. Dimineața următoare strecoară lichidul și consumă semințele. Tratamentul durează minim 2 luni.

3. Clorura de magneziu

Magneziul reduce inflamația și rigiditatea și astfel este o opțiune excelentă pentru artrită: aplicarea topică relaxează mușchii și articulațiile, astfel contribuind la reducerea durerii.

Pentru acest remediu ai nevoie de apă caldă și 200 de grame de clorură de magneziu: amestecă cele 2 ingrediente și ține-ți mâinile în acest amestec timp de 20 de minute. Se repetă de minim 3 ori pe săptămână.

4. Oțetul de mere

Datorită conținutului de acizi organici, oțetul de mere ajută pH-ul sângelui prin stimularea echilibrului proceselor inflamatorii din organism. Acidul acetic, o substanță activă din oțetul de mere, are capacitatea de a reduce durerea mâinilor și de a stimula circulația sângelui.

Pentru acest remediu ai nevoie de 200 ml de apă caldă și 1 lingură de oțet de mere: amestecă cele 2 ingrediente și bea pe stomacul gol. Opțional, poți adăuga oțet de mere într-un recipient cu apă fierbinte și îți poți ține mâinile în acest amestec timp de 20 de minute, zilnic.

5. Țelina

Țelina deține proprietăți diuretice și antiinflamatoare care au capacitatea de a preveni sau de a trata, după caz, durerea cauzată de artrită. Are un conținut generos de antioxidanți și ajută la combaterea retenției de lichide și la menținerea echilibrului electrolitic.

Pentru acest remediu, prepară un ceai de țelină și bea de 2-3 ori pe zi, timp de 14 zile. După 14 zile fă o pauză de 7 zile, după care reia tratamentul pentru încă 14 zile.

6. Uleiul de ghimbir

Uleiul de ghimbir este un ingredient vindecător care are capacitatea de a ameliora durerea cauzată de artrita de la nivelul mâinilor. Utilizarea acestui ulei oferă o senzație plăcută de încălzire a mâinilor care îmbunătățește circulația sângelui și ajută la reducerea inflamației și rigidității.

Pentru acest remediu, ia o cantitate mică de ulei de ghimbir și masează-ți mâinile între 3 și 5 minute, până apare o senzație de căldură. Repetă zilnic de mai multe ori.

Notă:
Aceste remedii vin în completarea tratamentului artritei mâinilor și trebuie utilizate împreună cu tratamentul prescris de medic și de o alimentație sănătoasă.