Intinderea muschilor dimineata
In fiecare dimineata, chiar dupa ce ne trezim, simtim nevoia de a ne intinde. Explicatia sta in faptul ca noaptea nu ne folosim muschii la fel ca pe parcursul zilei si acestia raman, deseori, contractati si rigizi. Prin intinterea corpului ii punem, practic, in miscare si ne regasim resursele necesare pentru a incepe ziua.
Cascatul
De regula cascam la primele ore ale diminetii sau seara tarziu, cand creierul nostru inca se adapteaza ritmului circadian.
Oamenii de stiinta cred ca acest gest este necesar pentru reglarea temperaturii creierului, astfel incat aceasta sa functioneze corect iar eficienta mentala sa fie la cote maxime. Astfel se explica si de ce cascam mai mult vara, desi se intuneca mai tarziu.
Tresarirea in timpul somnului (mioclonii hipnagogice)
Tresaririle nocturne pot fi resimtite ca o senzatie de cadere in gol, urmand unui vis. Aproximativ 70% dintre oameni traiesc sentimentul de “cadere in somn” cel putin o data in viata, conform unui studiu realizat de Clinica Mayo.
Tresaririle nocturn cu trezire si senzatia de cadere reprezinta un fenomen generat de imterpretarea cerebrala eronata a semnalelor musculare, fara o cauza obiectiva, iar tratamentul constituie modificarea stilului de viatam cu indepartarea factorilor stresanti sau excitanti.
Sughitul
Sughitul este o contractie involuntara si convulsia a diafragmei – muschi inplicat in respiratie, care separa toracele de abdomen, insotita de un sunet caracteristic, scurt si repetat. Nu dureaza mai mult de cateva minute, iar disconfortul dispare de la sine cu putin ajutor. Metodele clasice: un pahar cu apa sau mentinerea respiratiei. Daca nu dispare in cateva ore, cereti sfatul medicului!
Stranut
Nasul nostru face o treaba foarte buna pentru corp, deoarece incearca sa ne protejeze de bacteriile si substantele chimice potential daunatoare. Cand inspiram aerul, nasul il purifica si elimina bacteriile din el. Stranutul este modalitatea corpului de a incerca sa ne protejeze prin indepartarea substantelor potential periculoase din caile respiratorii.
Incretirea pielii cand stai in apa
Pielea incretita ofera oamenilor un control mai bun asupra obiectelor, ceea ce i-ar fi putut ajuta pe stramosii nostri sa smulga din pamant plantele umede atunci cand cautau hrana. De asemenea, acestia ar fi beneficiat de un echilibru sporit atunci cand se aflau intr-un mediu umed si alunecos, explica oamenii de stiinta.
Piele de gaina
Asa-numita “piele de gaina” in limbaj popular nu este nimic altceva decat un fenomen fiziologic mostenit de la stramosii nostri indepartati, fenomen care lor le era folositor, dar care pe noi nu prea ne mai ajuta.
Parul mamiferelor cu blana se ridica in momentul in care acestea sunt atacate, pentru ca astfel animalul respectiv pare mai mare si mai periculos pentru potentialul agresor. In timpul formarii “pielei de gaina” organismul este incalzit suplimentar de tensiunea musculara provocata de piloerectie.
Lacrimi
Plansul face parte din pachetul emotional uman, fie ca ne place sau nu. Femeile au o relatie mai apropiata cu acesta, cu un numar aproximativ de 50 de episoade de plans/an, comparativ cu barbatii care plang in medie de 10 ori.
Plansul poate fi definit din punct de vedere stiintific ca o varsare de lacrimi, ca raspuns la o stare emotionala (bucurie, tristete, empatie etc). Este diferit de “lacrimare” care este o varsare non-emotionala de lacrimi (diversi factori iritanti).
In ambele situatii, lacrimile sunt produse de glanda lacrimala, aflata intre globul ocular si pleoapa. Atunci cand lacrimile sunt produse, clipim involuntar si astfel acopera ochiul si il curata in acelasi timp.