Dacă v-ați simțit obosit/letargic și va este foarte greu sa va sculați din pat în ultima vreme, s-ar putea să vă întrebați: „De ce dorm prea mult?”

Având in vedere cât de comune sunt insomnia și privarea de somn, nu auzim prea des despre potențialele efecte nocive ale somnului in exces. Cu toate acestea, a dormi prea mult poate fi o adevărată îngrijorare dacă este din cauza unor probleme de sănătate cum ar fi depresia sau anumite boli cronice.

Cât înseamnă prea mult somn? Ce poți face pentru a evita somnul excesiv?
Mai jos ne uităm la semnele de avertizare care indică faptul că nu dormiți o cantitate „normală”, plus sfaturi pentru a vă ridica energia și a dormi mai odihnitor.

Cât înseamnă prea mult somn?
Este OK să dormi 12 ore pe zi? Nu chiar.
În timp ce trebuie să dormim o anumită cantitate în fiecare noapte pentru a ne ajuta să ne refacem energia și să susținem multe alte funcții corporale (cum ar fi abilitățile cognitive, detoxifierea, etc.), prea mult somn poate fi problematic.

Pe măsură ce cercetările privind somnul continuă să evolueze, experți precum cercetătorii de la Fundația Națională a Somnului (Statele Unite) cred acum că a obține între șapte până la nouă ore de somn pe noapte este normal și sănătos pentru majoritatea adulților. Aceasta este cantitatea medie de care adulții cu vârste cuprinse între aproximativ 18 și 64 de ani au nevoie să se simtă energizați și să funcționeze la maximum.

Aproximativ șapte până la nouă ore de somn pe noapte sunt asociate cu avantaje de sănătate, inclusiv:
o dispoziție mai bună
concentrare îmbunătățită
risc mai mic pentru obezitate și multe boli
și chiar longevitate

Cercetătorii cred că strămoșii noștri probabil au dormit aproximativ 6,5 până la șapte ore în majoritatea nopților, deși puiul de somn de după amiază ar fi putut fi de asemenea obișnuit.
De asemenea, au descoperit că a dormi mai mult de nouă ore pe noapte pare a fi prea mult.

Dacă dormi constant timp de mai mult de nouă ore pe noapte poate indica faptul că ceva nu este în regulă, fie mental, fie fizic. Acest lucru este valabil mai ales dacă cineva doarme atât de mult de cele mai multe ori și totuși nu se simte complet odihnit sau altfel sănătos.
În timp ce majoritatea oamenilor uneori dorm mai mult de nouă ore din când în când, nu ar trebui să se întâmple în mod consecvent.

Posibile cauze ale somnului excesiv
Somnul excesiv poate fi un simptom al anumitor afecțiuni medicale, cum ar fi:
Depresie
Durere cronică
Inflamația cronică și bolile autoimune, inclusiv scleroza multiplă
Probleme legate de respirație datorate fumatului, astmului , obezității sau infecțiilor prelungite care afectează sistemul respirator
Efecte secundare ale unor medicamente, inclusiv antidepresive
Tulburări ale somnului, cum ar fi apneea de somn, narcolepsie, bruxism și tulburarea periodică a mișcării membrelor
Sindromul picioarelor neliniștite
Stres cronic sau tratarea temporară cu mult stres

S-a constatat, de asemenea, că statutul socio-economic scăzut este un factor de risc.
O altă problemă este să nu dormiți bine, în ciuda faptului că ați stat în pat o perioadă lungă de timp în fiecare noapte.

Acest lucru ar putea fi cauzat de factori care au legătură cu „mediul de somn” (dormitorul dvs.), cum ar fi:
Prea multă lumină și zgomot în dormitor
O temperatură incomodă
Un pat incomod, pernă, pături etc.
Prea puține exerciții fizice în timpul zilei sau prea multe stimulente, ceea ce te lasă neliniștit noaptea

Semne de avertizare
Dacă vă întrebați dacă dormiți prea mult, căutați câteva dintre aceste semne de avertizare:
Ești întotdeauna obosit, chiar dacă dormi mult sau petreci mult timp în pat. Aceasta poate lua forma somnolenței în timpul zilei și a letargiei.
Te simți prost și iritabil.
Durerea pe care o întâmpinați se înrăutățește. De exemplu, durerile de spate se pot agrava datorită petrecerii prea mult timp întins(ă) și inactiv(ă).
Aveți de-a face cu dureri de cap, migrene și / sau ceață cerebrală.
Aveți timp de reacție mai lent, abilități mai slabe de rezolvare a problemelor și, în general, performanțe mentale mai slabe.
Inflamația se înrăutățește. Somnul excesiv poate crește nivelul de citokine (proteine ​​C-reactive).
S-ar putea să vă îngrășați și să vă simțiți lent din cauza inactivității.

Complicații / Efecte fizice
Ce se întâmplă când dormi prea mult? Studiile au constatat că somnul excesiv este legat de rate mai mari de inflamație, creștere în greutate, mortalitate și anumite boli.
Se știe, de asemenea, că somnul excesiv afectează negativ hormonii și ciclurile circadiene. Acest lucru poate provoca modificări ale hormonilor de reproducere și probleme de fertilitate.

Complicațiile potențiale și efectele secundare care pot rezulta din prea mult somn includ:
Insuficiență cognitivă, cum ar fi un risc mai mare pentru probleme de memorie, demență și boala Alzheimer

Risc crescut de depresie – nu numai că depresia poate cauza somnul excesiv, dar prea mult somn poate agrava depresia
Creșterea inflamației, umflăturii și durerii, deoarece mult timp fiind inactiv la pat înrăutățește fluxul de sânge și poate tensiona anumiți mușchi

Risc mai mare de obezitate
Riscul mai mare de boli de inimă – un studiu a constatat că adulții care dormeau mai mult de opt ore pe noapte aveau dublu riscul de a dezvolta dureri de piept de angină cauzate de fluxul sanguin redus, iar un altul a constatat că femeile care dormeau nouă până la 11 ore pe noapte aveau un procent de 38% risc mai mare de boli coronariene
Afectarea toleranței la glucoză, care poate duce la rezistență la insulină și potențial diabet de tip 2
Afectarea fertilității
Risc mai mare de accident vascular cerebral și mortalitate pe toate cauzele (deces)

Sfaturi pentru un somn mai bun
Scopul este să profitați la maximum de timpul pe care îl petreceți în pat în fiecare noapte. Acest lucru vă asigură că aveți suficient somn odihnitor, fără a adormi prea mult și a declanșa efecte secundare.

Iată câteva sfaturi pentru îmbunătățirea calității somnului si pentru a evita să dormi prea mult:

Scopul este de a dormi în mod constant suficient, dar nu prea mult sau prea puțin. Ar trebui să dormiți între șapte și nouă ore pe noapte.
Sprijină-ți ritmul circadian („ceasul tău intern”), care funcționează cel mai bine atunci când programul tău de somn este consistent. Încercați să dormiți și să vă treziți în jurul aceleiași ore în fiecare zi.

Nu dormi prea mult la sfârșit de săptămână sau stai prea târziu în zilele libere.
Investiți într-o saltea de înaltă calitate, mai ales dacă aveți dureri de spate. Căutați una care să susțină alinierea sănătoasă a coloanei vertebrale pentru a reduce disconfortul.
Obțineți o anumită expunere la lumina soarelui în timpul zilei petrecând timpul afară, mai ales devreme în timpul zilei sau la trezire.

Încercați să nu dormiți prea mult în timpul zilei, mai ales după ora 16.
Faceți mișcare în timpul zilei pentru a vă ajuta să dormiți mai profund. Cu toate acestea, săriți antrenamentele prea aproape de culcare, deoarece vă pot afecta capacitatea de a dormi.

  1. Evitați excesul de cofeină, alcool și stimulente în timpul zilei.
    Evitați prea multă expunere la lumină albastră aproape de culcare. Lumina albastră este emisă de dispozitivele electronice, cum ar fi telefonul, tableta, computerul și televizorul. Încercați să le îndepărtați cu aproximativ două până la trei ore înainte de culcare.Creați o „rutină nocturnă” relaxantă și calmantă, care vă ajută să respectați un program. Faceți lucruri precum plimbare, duș, întinderi, citit, jurnal și meditație.
    Discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamentele care ar putea contribui la letargia dumneavoastră.