Usturoiul este considerat unul din cele mai puternice remedii ale naturii. Are proprietăți antibiotice remarcabile, fiind eficient într-o gamă largă de boli infecțioase. Eugen Giurgiu, doctor în chimie, spunea că usturoiul are efecte antioxidante, antibacteriene, imunostimulatoare și anticancerigene.
Consumat cu regularitate, acesta protejează organismul de acțiunea distructivă a radicalilor liberi asupra celulelor, crește rezistența la infecții și mărește apărarea imunitară. Efectele sale terapeutice se datorează în mare parte conținutului de alicină, un compus tiosulfinat care dă usturoiului gustul și mirosul specific. Planta de usturoi produce alicină atunci când este atacată de insecte sau microorganisme, sau când este lezată.
Un studiu realizat la Institutul de Știință Weizmann din Israel a arătat că alicina are o activitate antimicrobiană diversă. S-a dovedit eficientă împotriva unei game variate de bacterii gram-negative și gram-pozitive, inclusiv împotriva tulpinilor multi-rezistente de E. coli. Usturoiul are de asemenea efecte antifungice, îndeosebi împotriva Candidei albicanis. Este benefic și în eliminarea paraziților, precum Giardia.
Studiile au arătat că în comunitățile în care consumul de usturoi este mai mare, ratele ulcerului gastric sunt mai mici. Acest lucru se explică prin faptul că alicina inhibă dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, asociată cu apariția ulcerului gastric. Nu trebuie omise nici acțiunile antivirale, cardioprotectoare și hepatoprotectoare a usturoiului. Numeroase studii au arătat că usturoiul scade riscul bolilor cardiovasculare prin reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului.
Rețetă – Tinctură de usturoi
Usturoiul este medicament atâta timp cât îl mâncăm crud, în stare proaspătă. Dacă nu-l puteți consuma ca atare, puteți încerca următoarea rețetă, recomandată de doctorul Giurgiu. Este foarte ușor de preparat, și are efecte maxime. Această tinctură preparată în casă din usturoi proaspăt este mult mai eficientă decât capsulele cu usturoi din magazine.
Ingrediente
• 40 g de usturoi
• 200 ml de alcool alimentar de 70 de grade
Preparare
Curățați 40 g de usturoi și zdrobiți cățeii cu aparatul manual specific. Puneți-i într-un borcan de sticlă, și turnați peste ei alcoolul. Amestecați și închideți borcanul ermetic. Lăsați usturoiul la macerat vreme de 15 zile, după care se strecoară. Tinctura rezultată se păstrează în sticluțe închise la culoare (eventual de la tincturi mai vechi), prevăzute cu dop picurător.
Se iau câte 10 picături, de 3 ori pe zi, timp de 10 zile. Pentru a fi mai ușor de consumat, tinctura se pune pe un cub de zahăr brut.