Ovăzul conține numeroase proteine și carbohidrați, grăsimi nesaturate, vitamine (A,B,D,E), minerale esențiale și oligoelemente (calciu, fier, zinc) . Această cereală poate fi consumată sub două forme: ca fulgi și ca tărâțe.
10 Beneficii ale consumului de ovăz pentru sănătate și frumusețe:
1. Reglează digestia
Datorită conținutului generos de fibre solubile, ovăzul ajută la digerarea alimentelor și la reglarea sistemului digestiv. Consumul de ovăz previne constipația și facilitează tranzitul intestinal. Mai mult, un pahar de apă cu o linguriță de fulgi de ovăz ajută la combaterea refluxului acid și a arsurilor la stomac.
2. Scade colesterolul
Consumul zilnic de cereale integrale este o modalitate eficientă de a scădea nivelul de trigliceride și de colesterol rău din sânge. Datorită conținutului de fibre și de acid linoleic, ovăzul previne pătrunderea colesterolului în intestin. În același timp, fibrele „curăță” depozitele de grăsime acumulată pe pereții arterelor.
3. Ține sub control nivelul de zahăr din sânge
Ovăzul este un aliment recomandat pentru diabetici, întrucât fibrele solubile din compoziția sa reglează glicemia. Prin reducerea absorbției de zahăr în intestin, acest produs ajută și la scăderea tensiunii arteriale.
4. Previne cancerul
S-au efectuat numeroase studii privind proprietățile anticancerigene ale ovăzului, datorate fitochimicalelor pe care acesta le conține. Prin urmare, se recomandă consumul de ovăz în fiecare zi, pentru a reduce posibilitatea îmbolnăvirii de cancer mamar sau de colon cu 20%.
5. Este benefic pentru glanda tiroidă
Ovăzul conține iod, un mineral care ajută la buna funcționare a glandei tiroide, prevenind astfel hipotiroidismul.
6. Ajută sistemul nervos central
Vitaminele B1 și B2 sunt esențiale pentru funcționarea corespunzătoare a creierului și a sistemului nervos. O cantitate de circa 100 grame de ovăz, oferă 40% din necesarul zilnic de vitamina B1.
7. Previne osteoporoza
Multe dintre minunatele beneficii ale ovăzului sunt datorate și conținutului bogat de calciu, un nutrient care ajută la prevenirea demineralizării oaselor.
8. Menține senzația de sațietate
Întrucât este bogat în carbohidrați cu absorbție lentă, ovăzul menține senzația de sațietate pentru mai mult timp, reprezentând o bună alternativă pentru persoanele ce țin o dietă, deoarece elimină dorința de a mânca atât de des.
9. Te ajută să slăbești
Consumul zilnic al acestei cereale la micul dejun te ajută să îți menții greutatea sub control sau să slăbești treptat. Poți să mănânci fulgi de ovăz înmuiați în lapte sau în iaurt. Cantitatea zilnică recomandată este de două linguri, pentru a nu depăși numărul de calorii permis.
10. Este benefic pentru piele
Fulgii de ovăz sunt extrem de eficienți în curățarea în profunzime a pielii. Aceștia absorb tot praful și mizeria de la nivelul porilor, lăsând în urmă o piele deosebit de curată.
Uleiurile din compoziția ovăzului previn deshidratarea pielii. În plus, ovăzul poate fi aplicat extern, împreună cu o cremă hidratantă, pentru a-l transforma într-un exfoliant de față uimitor.
Băile cu ovăz pot combate diverse boli, infecții și iritații ale pielii, datorită proprietăților emoliente ale acestui produs. Totodată, ovăzul poate fi folosit și ca remediu natural pentru tratarea herpesului și a vărsatului de vânt.