Floarea de păpădie este regina plantelor medicinale de primăvară. Are o putere detoxifiantă extraordinară. Datorită faptului că determină purificarea sângelui de toxine, păpădia îmbunătățește sănătatea întregului organism.

Consumul de păpădie este util pentru persoanele cu ficatul obosit, probleme renale și intestinale, dereglări ale glandelor, circulația sângelui deficitară.

Păpădia protejează țesuturile ficatului în prezența stresului și a substanțelor toxice, precum acetaminofen (Paracetamol), datorită efectelor sale antioxidante. Totodată, planta poate reduce excesul de grăsime stocată în ficat.

Studiile au evidențiat de asemenea activitatea sa puternic antidiabetică. În Turcia este folosită în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Unele cercetări au arătat că păpădia poate ajuta și la scăderea nivelurilor de colesterol și tensiune arterială.

Rețetă – Sirop de păpădie

Ingrediente:

– 300 g flori de păpădie,
– 1 litru apă rece,
– 1 kg zahăr brut,
– 1 lămâie (opțional).

Mod de Preparare:

1. Culegeți florile din zone nepoluate, la amiază, pe vreme însorită. Spălați-le cu apă rece și așezați-le pe un prosop pentru a se zvânta. Lăsați-le într-un loc în care bate soarele, până se usucă bine.

2. Scoateți cu mâna sau tăiați cu un cuțit, petalele, cât mai aproape de baza verde. Așezați petalele într-o cratiță și turnați peste ele apă. Puneți vasul pe foc și după câteva clocote, opriți focul. Acoperiți cratița cu capacul și lăsați păpădia la infuzat peste noapte într-un loc răcoros.

3. A doua zi, strecurați infuzia printr-o sită. Cu dosul unei linguri, presați florile din sită pentru a stoarce tot lichidul.

4. Turnați infuzia din nou în cratiță. Adăugați zahărul și sucul de lămâie și amestecați. Se fierbe la foc mic, pentru a nu distruge nutrienții, circa o oră și jumătate, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.

5. Opriți focul când lichidul a căpătat consistența unui sirop (care nu se împrăștie după ce se răcește). În loc de zahăr puteți folosi miere, sau 1 parte zahăr, 1 parte miere.

6. După ce s-a răcorit, turnați siropul într-un borcan de sticlă și păstrațil la frigider, închis ermetic.

Acest sirop minunat se poate consuma ca atare, pe pâine, se poate folosi la clătite sau la deserturi. De asemenea, se poate dilua cu apă, ca un sirop de fructe.

Siropul are un gust plăcut și efecte bune asupra ficatului și sângelui, acționând ca un tonic și depurativ. Cunoscuta botanistă austriacă Maria Treben recomanda siropul de păpădie și pentru rinichi, pentru reglarea hormonală, acnee și alte afecțiuni ale pielii cauzate de un organism intoxicat.

Precauții și contraindicații

Păpădia nu este indicată persoanelor care suferă de afecțiuni digestive (ulcer gastrită, esofagită de reflux), nici persoanelor alergice la această plantă.