Rostopasca sau iarba de negi ori negelarița, așa cum mai este denumită în termeni populari, este planta medicinală folosită pentru tratarea mai multor afecțiuni, chiar și pentru probleme gastrice și astm. Vezi cum este indicat să folosești rostopasca și care sunt beneficiile ei.

Rostopasca este planta ce crește până la un metru în înălțime, are flori galbene, iar în interior are un lăptișor amar de culoare roșiatică, care este extras din tulpină. Se găsește aproape în toate zonele umede abandonate, pe garduri, în păduri sau în locurile unde se depozitează deșeuri și se culege începând cu luna mai până în septembrie. Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Beneficiile rostopascăi:

Ameliorează problemele gastrice
Adjuvant în regenerarea hepatică
Rostopasca ameliorează colita ulcerativă
Ameliorează simptomele dermatitei atopice
Stimulează producția de bilă
Tratează negii Reduce durerile Rostopască – alte beneficii

Cum se administrează rostopasca

Sub formă de ceai
Sub formă de pulbere
Sub formă de tinctură
Sub formă de cataplasmă

Rostopasca – acțiuni și proprietăți

Rostopasca este un medicament natural recomandat în terapia naturistă a mai multor afecțiuni hepatice, dar și în procesul de refacere/cicatrizare a anumitor boli de piele (negi) și constipație ori reumatism. Preparatele ce au în compoziție rostopască au acțiune:

Antispastică;
Analgezică;
Antiseptică;
Antibacteriană;
Antioxidantă;
Cicatrizantă;
Antitumorală;
Regenerantă;
Antivirală;
Duretică;
Diaforetică;
Expectorantă.

Beneficiile rostopascăi

Ameliorează problemele gastrice Consumul regulat, zilnic, timp de 4 săptămâni, calmează durerile stomacale, crampele, greața și vărsăturile, dar reduce și severitatea refluxului gastroesofagian.
Adjuvant în regenerarea hepatică
Datorită acțiunii antivirale, rostopasca consumată sub formă de ceai sau tinctură este un adjuvant natural în terapia hepatitei B și C. Ceaiul ajută la grăbirea vindecării și la eliminarea mai rapidă a simptomelor. De asemenea, planta este indicată și în cazul ficatului gras ori hepatitei generate de consumul de alcool.
Rostopasca ameliorează colita ulcerativă
Rostopasca conține în cantități mari acid chelidonic, ingredient ce este eficient în tratarea colitei ulcerative, afecțiune inflamatorie a intestinelor. Un consum regulat, dar nu în exces, poate fi un medicament natural.

Tratează negii

Rostopasca este deja renumită pentru tratarea negilor. Planta conține o formă specială de latex cu un inhibitor de cisteină proteză. Aplicarea rostopascăi ajută și în tratarea dermatitei atopice (o formă diferită de eczemă) și reduce inflamația și senzația de mâncărime.

Reduce durerile

Durerea de dinți și de stomac poate fi ameliorată cu ajutorul rostopascăi. Extractul din plantă, în special alcaloizii din compoziție, ajută la blocarea semnalului durerii care ajunge spre creier.

Rostopască – alte beneficii

Stimulează sistemul imunitar;
Reduce colesterolul și protejează vasele de sânge;
Reduce simptomele astmului;
Tratează rinita alergică;
Reduce simptomele depresiei;
Reduce simptomele artritei reumatice;
Reduce riscul de osteoporoză și susține dezvoltarea armonioasă a oaselor;
Susține sănătatea vezicii biliare.