De cate ore de somn are nevoie o persoana in medie pentru a se odihni într-adevar?
Numarul de ore variaza de la 6 la 8 pe zi – acest timp ar trebui sa fie suficient pentru ca o persoana sa poata lucra in continuare, fara a afecta sanatatea.
Dar daca va lipseste in mod constant somnul, acest lucru este plin de consecinte grave, variind de la nevroza usoara si riscul de centimetri suplimentari la nivelul taliei si se termina cu probleme mai grave – boli de inima si un risc crescut de diabet.
Pot aparea simptome neplacute dupa prima noapte de lipsa de somn. Ce altceva ameninta somnul necorespunzator?
– Diabetul de tip 2. A nu dormi suficient va afecteaza nivelul de glucoza pe timp de noapte si va creste riscul de diabet.
– Boala cardiovasculara. Lipsa somnului si somnul intermitent cresc stresul asupra sistemului cardiovascular.
– Moarte prematura. Lipsa somnului duce la multe boli care va pot scurta viata, inclusiv diabetul, cancerul si bolile cardiovasculare.
– Inflamatie cronica. Organismul nu are suficient timp pentru a-si reveni din ziua in care a trecut, motiv pentru care procesele inflamatorii prind radacini. Si, la randul sau, creste riscul de a dezvolta boli cronice.
– Morbiditate crescuta. Privarea de somn modifica raspunsul imun celular al organismului si stimuleaza biomarkerii inflamatiei, facandu-te vulnerabil la infectii.
– Greutate excesiva. Privarea de somn afecteaza hormonii prin cresterea hormonului foamei grelina si scaderea hormonului de satietate leptina. De asemenea, afecteaza toleranta la glucoza si sensibilitatea la insulina, crescand riscul de obezitate.
– Scaderea functiei creierului. Privarea de somn dauneaza capacitatii mentale, provocand oboseala, frustrare, uitare si distragere a atentiei. Acest lucru este epuizant si face dificila rezolvarea problemelor.
– Dezechilibru hormonal. Somnul intrerupt inseamna productia intrerupta de hormoni tiroidieni, creste si foamea, precum si melatonina si cortizol.
– Tensiune arteriala crescuta. Privarea de somn creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac, iar cercetarile sugereaza ca privarea de somn poate provoca hipertensiune si tulburari cardiovasculare, in special la varstnici.
– Risc crescut de accident vascular cerebral. Cu tulburari persistente ale somnului, creste riscul de obezitate, diabet, aritmie si hipertensiune; toate acestea sunt purtatorii unui accident vascular cerebral
– Depresie si schimbari de dispozitie. Datorita perturbarii fondului hormonal, apar stari depresive si schimbari de comportament. In timpul somnului, corpul produce serotonina, a carei lipsa duce la depresie.
– Greseli fatale. A nu dormi suficient poate duce la o greseala fatala care ar putea costa cuiva viata lor. De exemplu, soferii adormiti sunt mai predispusi la accidente, deoarece au o rata de reactie mai mica.
Cum sa faci fata lipsei de somn si insomnie?
1. Setati modul. Antreneaza-te sa te culci in acelasi timp, chiar si in weekend. Corpul se va obisnui repede cu el si va dori sa doarma la momentul potrivit.
2. Respira aer curat. Inainte de culcare, iesiti afara timp de cel putin 15 minute, daca vremea o permite. Aerisiti camera: majoritatea oamenilor dorm mai confortabil intr-o camera rece la 18-21 ° C.
3. Fii mai putin nervos. Incercati sa nu va certati cu nimeni sau sa luati totul la inima, daca este posibil. Nu va uitati la televizor mult timp si nu cititi ziare, mai ales daca scriu despre evenimente teribile.
4. Nu manca chiar inainte de culcare. Digestia alimentelor este un proces activ care interfereaza cu somnul. Luati cina cu cel putin 3 ore inainte de culcare.